20 IRÁNI VESZÉLYES KERESZTSÉGE

Sokaknak meglepő, de tény, hogy a kereszténység nagyobb arányban terjed Iránban, mint a világ bármely más országában. A lakosság túlnyomórészt muzulmán, azonban több tízezren hagyják el hitüket és térnek át a keresztény hitre.



Egy péntek délután 20 iráni egy titkos utazás keretében megérkezett mintegy 600 mérföldre Teherántól, nem túl messze az afganisztáni-türkmenisztáni határhoz. "Én közel kilenc évevárok erre a pillanatra" - mondta Hediyeh. A misszió megszervezése hónapokat vett igénybe, mivel nagyon veszélyes volt. "Ez volt az én egyetlen vágyam, mielőtt meghalok." - mondta Fariborz. "Amikor az iráni kormány tudomására jut, hogy valaki más vallásra tért át, mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozzák a hívőketabban, hogy új hitüket megoszthassák másokkal." - mondták.

Ők húszan az iszlám vallásról áttértek a keresztény hitre, melynek árát a legtöbben megfizették. "A kormány megfélemlíti a keresztényeket, bebörtönzi őket. Kirúgattak bennünket a munkahelyünkről, kitiltottak minket az iskolákból és még sok más aljas intézkedést tettek ellenünk, keresztények ellen, mindezt azzal a céllal, hogy megakadályozzanak bennünket az evangelizálásban."

A cél, ami miatt elhagyták Iránt, hogy ők, a húsz megkereszteletlen hívő, megkeresztelkedjen.

"Iránban, ha kiderül, hogy valaki megkeresztelkedett, azonnal börtönbe zárják." - mondta Paul, egy irániakat segítő amerikai. "Így inkább elutaztak egy biztonságos, az országukon kívüli helyre." Vegyesen fiatalok és idősek, egyenként vágtak neki az utazásnak. Férfiak, nők és gyermekek, akik mindannyian lemondtak Mohammedről és életüket Jézus Krisztusnak adták. Ezt megpecsételendő béreltek egy medencét, hogy megkeresztelkedjenek.

Hosszú és veszélyes útat tettek meg azért, hogy megkeresztelkedjenek


Fariborz 53 éves, 10 évet várt erre a pillanatra. "43 éves koromban befogadtam Krisztust az életembe." - mondta. "Nem volt rá lehetőségem, hogy Iránban keresztelkedjek a fenyegetések miatt, de mára a hitem teljes."

A tizenhat éves Bita négy éve fogadta be Krisztust. "Keresztény lettem, miután Jézus egy álmomban megjelent nekem." - emlékezett vissza Bita. "Mikor ma reggel megkeresztelkedtem, úgy éreztem, hogy a Szentlélek új módon áradt ki bennem."

"Nagyon jó érzés." - mondta Majid, akinek édesapja, anyja és nővére is részese volt az ünnepségnek. "Nagyon hálás vagyok, az egész családom boldog."- mondta izgatottan.

Elahe muzulmán vallású volt, de azt mondta, hogy a Korán több kérdést támasztott benne, mint amennyi választ adott. "Ez volt a tökéletes idő, hogy megkeresztelkedjek." - mondta Elahe "Tudom, hogy Isten az elmúlt 11 évet a hitem növelésére használta fel, hogy el tudjam viselni az Iránban bekövetkező időszakot."

Az iráni bizonyságtevők, úgy mint Mike Ansari is, azt állítják, hogy áldott és sikeres megkeresztelkedésük és még sok más személy életében végbement csoda mind azt bizonyítja, hogy Isten jelen van és uralkodik Iránban. "Soha nem láttunk ilyen jellegű növekedést a gyülekezetek számát illetően sehol máshol."

Ansari, iráni születésű, a Mohabat TV egyik programigazgatója. 2006-ban a Mohabat TV volt az első csatorna, amely 24 órán át dicsőítő műsorokat sugárzott Iránban. A hétvégén megkereszteltek egy része a Mohabat TV-t nézve tért át a keresztény hitre. "Néhány hívő közülük azt várta, hogy sok-sok év elteltével egyszer megkeresztelkedhessen." - mondta Ansari. "Azt akarják elmondani a világnak, hogy Jézushoz tartoznak, azzal akarnak eldicsekedni, hogy a régiek elmúltak, és most új teremtéssé lettek, bátran és hatalommal járnak a világban."

Ansari úgy véli, hogy sok iráni ember, különösen a fiatalok, elégedetlenek az iszlám vallással. Soha ennyien nemnézték még a TV csatornát azért, hogy többet megtudjanak a kereszténységről. "Az elmúlt 12 hónapban körülbelül 16 millió iráni nézett egy vagy több programot a Mohabat TV-ben és mobileszközön is, ami nagyjából az iráni népesség mintegy 20 százalékát teszi ki, és ez óriási szám."

Nathan Rostampour 10 évig vezetett Iránban gyülekezetet, míg végül a vallási üldöztetés miatt kénytelen volt elmenekülni. Most műsora van a Mohabat TV-ben, melyben elmondja, hogy tudják Iránban is a lehető legbiztonságosabban, azonban mégis hatékonyan gyakorolni az ott lakók a hitüket és hirdetni az Igét. Mindazok, akik követik a kereszténység terjedését világszerte, azt mondják, hogy Irán az a hely, ahol a hit egyre jobban és egyre látványosabban nő. Edward Hovsepian szerint ez nem más, mint egy csoda. "Évek óta imádkozunk azért, hogy az iráni emberek átadják életüket Jézusnak és keresztelkedjenek meg. Most ez az álom valóra válik."

Kaptak néhány emléket a számunkra egyik legfontosabb napról


Edward testvérét, Haik Hovsepian lelkészt 1994-ben meggyilkolták Iránban a hite miatt. Edward szerint bármennyire is keményen próbálkozik a kormány, nem tudja megállítani a kereszténység terjedését. "A kormány fél a kereszténységtől." - mondta Hovsepian. "Nagyon félnek a Bibliától és nem akarják belátni, hogy egyre több iráni akar keresztény lenni. A kormány üldözi őket, abban a reményben, hogy megállíthatja a folyamatot, de pont az ellenkezőjét érik el, hiszen egyre többen járnak hitben." - tette hozzá.

Néhány napi imaközösség, tanítás és dicsőítő alkalom után a 20 hívő visszatért Iránba, elszánva és elkötelezve magukat, hogy megosztják Krisztus hírét és szeretetét, az örömhírt honfitársaikkal. "Ez egy különleges esemény volt, csodálatos, hogy megtörtént velünk." - mondta izgatottan Hediyeh. Mindenki kapott egy új, perzsa nyelvű Bibliát, keresztény könyveket, gyermek videókat és apró elektronikus adathordozókat, amelyek több száz tanítást és dicsőítő dalt tartalmaznak.

Hovsepian bátorította a keresztényeket, hogy imádkozzanak azokért a kereszténytársaikért, akik hozzájuk hasonlóan fenyegetésnek vannak kitéve. "Imádkozzatok azokért, akik üldöztetés alatt állnak, hogy Isten kegyelme által erősebbé váljanak, és erőt találjanak. Imádkozzunk azért, hogy elviseljék a sok szenvedést és nehézséget azért, hogy Isten munkája folytatódjon." - mondta Hovesepian.

"Rengeteg jó hír érkezik Iránból, és erre kell összpontosítanunk, ezt kell ünnepeljük." - mondta Ansari. "Reméljük, hogy a nyugati gyülekezetekkel megosztott élményeink ösztönözni fogják Krisztus testét a nyugati világban, hogy Isten jelen van a muzulmánok között és nagyon sok még az elvégzendő munka." - tette hozzá.