A 400 ÉVES BIBLIA TÖRTÉNETE

A 400 éves Bibliát és annak hihetetlen történetét a Walesi Nemzeti Könyvtárban mutatták be, miután a Szent Könyvet egy templom hátsó részében elrejtve találták meg.



A bőrborítású, 1620-ban készített Biblia túlélte a Nagy-Britannia inváziója során lezajlott 1797-es fishguardi csatát. A kegyetlen csatában 1400 francia és ír katona szállta meg St. Gwyndaf templomát a walesi Llanwnda városában, ahol a Bibliák lapjait használták tűzgyújtásra.

"Az egyik ilyen Biblia végül 200 évvel később, az 1990-es években került elő a templom egy hátsó részében, de annak történetét senki nem ismerte." - mondta a Sarah Geach, a templom lelkésze.

"A plébánia készített egy üvegszekrényt, de így sem tudták megfelelő körülmények között tárolni, így annak állaga romlani kezdett."

Az értékes könyvet két éve adták át a walesi egyetem specialistáinak, akik egy 15 fok hőmérsékletű, 60%-os páratartalmú helyre tették azt a papírok állapotának javítása, illetve megőrzése érdekében.

A 400 éves Biblia sok mindent megélt


Dr. John Morgan-Guy régész elmagyarázta, hogy miért olyan jelentős a felfedezés.

"Ami egyedülállóvá teszi ezt a Szentírást, hogy az elmúlt néhány száz évben nagyon komoly hatásoknak, rombolásnak volt kitéve, mégis ilyen jó állapotban megmaradt."

A Bibliát elemző szakértő leírta, hogy a katonák a könyv kötését, borítóját és lapjait minden erővel megpróbálták szétszedni, eltépni. Morgan-Guy beszámolt továbbá arról is, hogy a Szentírások közül néhányat a katonák WC papírként is használtak.

"Szerencsére a Biblia nagy része túlélte, és most igyekszünk restaurálni azt."

A helyreállítás és kiállítás lezárulta után a Biblia visszakerül St. Gwyndaf tulajdonába. Ott lesz látható a nyilvánosság számára.

"Mostantól megfelelő körélmények között lesz tárolva a Biblia, így reményeink szerint még sok száz éven keresztül látható lesz a nyilvánosság számára a Könyvek Könyve, amely a sok megpróbáltatás ellenére egyben maradt és megújult." Ezt az üzenetet hordozhatja számunkra a Könyv története.