MEGTALÁLTÁK A BIBLIÁBAN EMLÍTETT ÁRNYÉKSZÉKET

Izraelben egy régészeti ásatás során azon a helyen, amiről a Biblia is ír, valóban találtak egy latrinát.



A kőből készült latrina szándékosan a Baál ereklyetartóra lett helyezve, bemocskolván azt, hogy többé ne lehessen ereklyeként használni. Ilyen és ehhez hasonló műtárgyakat fedeztek még fel a Lakis Nemzeti Parkban, melyekről a Királyok könyvében is szó esik.

"És lerombolták Báál szobrát és lerombolták Báál templomát, és árnyékszékké tették
azt mind e mai napig."
(2Királyok 10:27)

A Kiriját Gáthoz közeli régészeti területen az első jeruzsálemi Szentély korából származó városfal kapujának romjait tárták fel. A Biblia szerint a város kapui azok a helyek voltak, "ahol minden lezajlott". Az idősek, a birók, a kormányzók és a hivatalnokok a város kapuinál ültek padokon, onnan vezették a várost, és szemmel tartottak minden bejövőt és kimenőt.

Lakis volt a második legfőbb város a Szent Földön Jeruzsálem után. Az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA) felkutatta a kapu három déli kamráját. Az északi kamrákat egy brit expedició már felkutatta évtizedekkel korábban. A három karma közül az egyik egy szentély volt a pogány Baál istennek.

Ezek a felfedezések pontosan megegyeznek a Királyok könyvében leírt tevékenységekkel, melyek Ezékiás király uralkodása alatt történtek. "Ez azt jelenti, hogy megvan a bizonyítékunk. A Biblia és a régészeti leletek megegyeznek," mondta Sa'ar Ganor, az IAA ásatási igazgatója. A régészek megtalálták a Baál oltárának a maradványait is. Még a lyukak is az oltáron voltak, melyek akkor keletkeztek, amikor az istenség szarva el lett távolítva és majd az oltárt széttörték,

pontosan ahogy a Biblia is leírja.

"Ezek a fantasztikus felfedézesek Lakisban, melyek újra és újra bebizonyítják nekünk, hogy a bibliai történetek valóságos történelmi és régészeti helyek, melyek az ásatások és a kutatások által tárulnak elénk."