FELMENTETTÉK ASIA BIBIT

Asia Bibi szabadon elhagyhatja Pakisztánt, és több mint nyolc éves börtönbüntetését követően lányai után mehet Kanadába. Az iszlám ország Legfelsőbb Bírósága helybenhagyta Bibi felmentését, ártatlannak találta az istenkáromlás vádpontban.



Bibi nyolc évet töltött a halálsoron tévesen megvádolva az Iszlám állam elleni bűncselekménnyel. Tavaly októberben mentették fel, de azt követően radikális muszlimok fenyegették az életét, így valójában nem volt szabad. Ezidáig egy titkos helyen tartották őrizetben.

Bibi története 2009-ben kezdődött, amikor vizet hozott segítség képpen néhány munkatársának, de ők nem akartak ugyanabból a tartályból inni, mivel Asia keresztény. Végül összevitatkoztak, és azzal vádolták meg a nőt, hogy az iszlámot és annak alapítóját, Mohamedet sértegette. Ügyvédje a bíróság ítéletét nem csak a saját győzelmüknek, hanem a pakisztáni alkotmány és a jogállamiság győzelmének is tekinti.

Több mint nyolc éves börtönbüntetését követően lányai után mehet Kanadába


Amennyiben Bibi vádlóinak adtak volna igazat és Asiat bűnösként elítélték volna, büntetése életfogytiglani börtönbüntetés lett volna. Bibi elégedett:

"Nagyon hálás vagyok mindenkinek! Kilenc év után végre szabad vagyok,
és újra megölelhetem a lányaimat."

A radikális muszlimok az utcára vonulva követelték Bibi kivégzését a tavaly októberben született felmentető ítélet után. A döntés ellen fellebbezést nyújtottak be, így Bibi kénytelen volt továbbra is Pakisztánban maradni, míg a bíróság újra tárgyalta az ügyét. A radikális muszlimok a bírákat is megfenyegették és Imran Khan miniszterelnököt is arra távozásra szólították fel.

Pakisztánban az istenkáromlási vádját gyakran használják bosszúként, amikor a muszlimok meg akarják büntetni azokat az embereket, akik más vallást követnek, nem a szunnita iszlámot. Egy pakisztáni tisztviselőt meggyilkoltak nemrégiben istenkáromlás miatt, valamint több keresztényt is hamisan megvádoltak a radikális muszlimok szintén ezen bűncselekmény elkövetésével.