ÉBREDÉS AZ ISZLÁM-VILÁGBAN

A Közel-Kelet és Észak-Afrika legsötétebb szegleteiben soha nem tapasztalt ébredés zajlik. A hozzánk elérő hírek azt mutatják, hogy az elmúlt évtized során több muszlim vált Krisztus követőjévé, mint az iszlám egész 1500 éves történelmében összesen.



A hihetetlen nehézségek ellenére nem kérdés, hogy a kereszténység folyamatosan terjed az iszlám által dominált területeken. Isten mindenesetre szemmel láthatóan készül valamire ebben a sokak számára elérhetetlennek tűnő világban.

Joel Rosenberg, evangéliumi Evangélikus keresztény kutató részletesen dokumentálta a folyamatot. Természetesen az alább ismertetett számok jelentősen változtak az Iszlám Állam ténykedésének következtében, a kutatás mégis hasznos betekintést nyújt a súlyos üldöztetés ellenére vagy talán éppen annak hatására elindult csodálatos folyamatokba. Egy néhány példa:

Pakisztán
Pakisztán nem olyan országként él a köztudatban ahol Isten nagy dolgokat hajtana végre, vitatott határain belül mégis a hit szikrája látszik felvillanni.

"A pakisztáni keresztény vezetők szerint a megtérések száma robbanásszerűen emelkedik az országban. Jelenleg hozzávetőleg 2,5-3 millió újjászületett, Jézust követő keresztény él Pakisztánban. Az afgán-pakisztáni határ mentén egész falvak térnek át a kereszténységre."

Irán
Meglepő módon Irán is az ébredés lángjait tapasztalja. Az erőszakos iszlám fundamentalizmus nem volt képes megakadályozni az Evangélium terjedését.

"Az 1979-es iszlám forradalom idején körülbelül 500 muszlim megtértről tudtunk az országban. 2000-re a keresztény tendenciák felmérése azt mutatta, hogy 220 ezer keresztény hitre tért testvér él Iránban, akik közül 4-20 ezer volt korábban muszlim. Azok az iráni keresztény vezetők, akikkel lehetőségem volt személyesen is beszélni elmondták, hogy Krisztus követőinek száma drámai mértékben megemelkedett a 2000 és 2008 közötti időszakban."

Jól olvastad. Mindössze 21 év alatt a keresztények száma 500-ról 220 ezerre emelkedett. Az általános vélekedéssel ellentétben a hit a legelképzelhetetlenebb helyeken is csendben terjed a színfalak mögött.

Rosenberg adatainak figyelembevételével megállapíthatjuk, hogy az iszlám országokban összesen 13 millió keresztény él, akiknek túlnyomó része korábban muszlim volt.

Joel Rosenberg nem az egyetlen keresztény, aki az egyház sorsát vizsgálja az iszlám világban. Más források is azt igazolják, hogy a helyzet változik. George Thomas újságíró a következőket írta:

"Afrika északi térségein keresztény ébredés söpör végig. Az evangélium számára korábban ellenséges területeken több tízezer muszlim vált Jézus követőjévé. Miközben a nap lenyugszik a Földközi-tengeren a muszlimok Észak-Afrika szerte soha nem látott tömegekben térnek át a Jézus Krisztusba vetett hitre. Szakértők szerint Isten kezének munkája érezhető Mauritániában, a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságban, Marokkóban, Algériában, Líbiában és Tunéziában is."

Heidi és Roland Baker szolgálata a keresztény hit terjedésének egyik legjobb példája az iszlám világban. A Baker házaspár hihetetlen hatással vannak Mozambik brutális nemzetére. Szolgálatuk jelenlegi helye teljesen muszlim lakta övezet volt érkezésük előtt, azonban nem egészen tíz évnyi ténykedésük eredményeként a helyzet jelentősen megváltozott.

Kelly Head, a Christ For The Nations szolgálattól a következőket írta:

"A Baker család a mozambiki Pembában van teljes időben, ami Heidi szerint egy igazi "misszionárius temetőnek" számított korábban, azonban nemrégen maga a kormány jelentette ki nyilvánosan, hogy Pemba már nem muszlim, hanem keresztény tartomány."

Miért terjed a kereszténység a Közel-Keleten és Afrikában?
Az iszlám és a Földközi-tenger térségének népei nagy jelentőséget tulajdonítanak az álmoknak, hasonlóan az ótestamentumi korokban és a korai kereszténység idején élt emberekhez.

Az elmúlt 20 év során számos esetről hallhattunk, amikor muszlimok álmokat láttak Jézusról, ami végül a Benne való hithez vezette őket. Url Scaramanga egy konzervatív evangélikus folyóiratban is megerősítette, hogy "gyakran előfordul, hogy muszlimok egy álom vagy látomás következtében találják meg hitüket".

Fontos lenne, hogy a keresztények is nyitottak maradjanak az Isten által használt eszközök felé, amit mások elérésére használ, hiszen láthatólag a Közel-Keleten az álmok jelentős szerepet kapnak ebben. Nabeel Qureshi a következőket írja az álmok jelentőségéről:

"Azt hiszem, hogy az álmok azért játszanak fontos szerepet az iszlámot elhagyó és Krisztust megtaláló emberek történetében, mert a legtöbb muszlim hiszi, hogy Isten képes kinyilatkoztatni magát az álmaikban. Sőt, úgy tűnik, hogy ez az egyetlen módja annak, ahogy szerintük Isten kinyilatkoztathatja magát nekik. Így mivel hisznek abban, hogy Isten vezeti majd őket, Isten használja ilyen irányú hitüket."

Egyértelműen azt látjuk tehát, hogy az álmok fontos szerepet játszanak olyan ajtók megnyitásában az evangélium előtt, ami embernek lehetetlennek tűnik. Egyesek szerint Isten így kompenzálja a nyugati missziók sikertelenségét az iszlám világában.

Örüljünk és örvendezzünk, hogy Isten kegyelméből a Jóhír a Föld legsötétebb szegleteibe is eljut. Olyan korban élünk, amit sok próféta és igaz kívánt látni, és nem látták29, amikor Isten országának ezt az evangéliumát hirdetik az egész világon, bizonyságul minden népnek, és bár Jézus szavait folytatva tudjuk, hogy "akkor jön el a vég", azt is tudjuk, hogy ezzel Jézus eljövetelének ideje is egyre közelebb kerül.