MEGTALÁLTÁK AZ ELLOPOTT 400 ÉVES BIBLIÁT!

Az 1990-es években a pittsburghi Carnegie Könyvtárból elloptak egy igen ritka kiadású, ún. Genfi fordítású Bibliát. Hosszú évekig tartó nyomozást követően, egy 8 millió dollár értékű örökség részeként sikerült megtalálnia a nyomozóhatóságnak.



Az 1615-ös kiadású Bibliát a holland Leidenben lévő amerikai műtárgyakat kiállító Pilgrim Múzeumhoz tartozó magángyűjteményben találták meg, amelynek tulajdonosa 1200 dollárért vásárolta a műkincset. A pittsburghi könyvtár egy korábbi irattárosát és egy ritka könyveket értékesítő kereskedőt gyanúsítanak azzal, hogy több mint 300 ritka könyvet – köztük a Bibliát -, térképet, lenyomatot, atlaszt tulajdonítottak el a tavalyi évig.

"A 17. századi Biblia több mint egy bűncselekményhez tartozó bizonyíték." – mondta Robert Jones, a pittsburghi FBI különleges ügynöke. "Pénzben ki nem fejezhető, felbecsülhetetlen értéket képvisel ez a műkincs. Történelmi szempontból kifejezhetetlen mekkora a jelentősége!"

Jones elmondta, hogy a Genfi fordítású Biblia első kiadása 1560-ban jelent meg. Az ellopott példány első kiadású Genfi Biblia, amely Londonban, négy évvel az első King James féle fordítás után jelent meg, 1620-ban.

Az 1990-es években a pittsburghi Carnegie Könyvtárból elloptak egy igen ritka kiadású, ún. Genfi fordítású Bibliát


Az ügyészség beszámolt róla, hogy 18 ritka, korábban ellopott könyvet találtak meg a nyomozás során, köztük Isaac Newton "A természetfilozófia matematikai alapelvei (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica)" egy példányát, amely 900.000 dollár értékű, valamint John Adams "Az Egyesült Államok Alkotmányainak védelme" című kiadványt, amely 20.000 dollárt ér.

"Vélhetően a keresett ritkaságok nagyrésze magángyűjteményben van, ahogy ez a Biblia esetében is volt."- mondta Jones. Az FBI reméli, hogy a Biblia visszanyeréséről szóló hírek arra hívják fel a műgyűjtők és a múzeumok figyelmét, hogy ellenőrizzék gyűjteményeiket, mert lehet, hogy a hatóság által is keresett műkincseket tartalmaz!