A HOLLYWOODI MÓZES FILM

Sajnos az "Istenek és Királyok" című film sem lett sokkal jobb alkotás mint a Noé, amelyről korábban írtuk, mennyire negatív film is lett. Ridley Scott átértelmezett Mózes története sem váltja be a hozzá fűzött reményeket.



A régi időkben Hollywood nem egy bibliai történetet dolgozott fel, sőt voltak olyan történetek, amelyekhez többször is visszanyúlt, néhány pedig még a Broadwayt is megjárták musical formájában. Azonban az utóbbi pár évtizedben valahogy az egyetlen jelentősebb film a témában talán csak Mel Gibbson meglehetősen nagy port kavart Passiója volt. Azután jött tavaly a Noé, illetve most az "Exodus", ami nem sokkal jobb. Bár már megszokhattuk, hogy jó bibliai filmeket ne hollywoodból várjunk.

Egy fokkal jobban mint a Noé, mégsem ajánljuk
Aki ismeri a Szentírást, soknak fogjak tartani az eltérést az eredeti történettől. És nem véletlen. A film inkább a tíz csapásról szól, amit látványosan lehet bemutatni, igaz azt sem teljes mértékben hűen teszi.

Talán sok minden mellett a egyik legrosszabb dolog, hogy Mózes vívódik és szinte harcol Istennel a film közepétől; akit nem mellesleg a film egy negatív Istennek mutat be - mellékesen egy kisfiú képében.

Egy látványos -mert tényleg az-, két és fél órás feldolgozása az egyik talán legismertebb bibliai történetnek, aminek ugyanakkor a vizuális megvalósításán kívül csak a főszereplő karaktere az, ami pozitívumként hathat, de minden más szempontból csalódás, könnyen felejthető, sajnos.