KÍNA A VALLÁSSZABADSÁG MELLETT?

Kína egy vallásszabadságról szóló hivatalos "fehér könyvet" tett közzé még áprilisban, amely garantálja a vallásszabadság "védelmét", mindezt négy nappal a Biblia online értékesítésének blokkolása után.



A Kínai Állami Tanács Információs Irodája sajtóértekezleten ismertette a "Politikák és gyakorlatok a vallásszabadság védelméről" című dokumentumot. Ez azért meglepő, mert ezt megelőzően pár nappal, egy helyi forrás azt állította, hogy nem elérhető és letölthető a Biblia az Amazon online platformon, mely az egyik legnépszerűbb oldal Kínában.

Hasonló tapasztalatokról többen beszámoltak a közösségi médiában, míg mások továbbra is hozzáfértek az online Bibliához. Ezután a zűrzavar után Kínában életbe lépett az új vallásgyakorlásról szóló jogszabály, amely néhány kínai vallási vezető szerint túlzottan megengedő a vallás szabad gyakorlása tekintetében.

Bernardo Cervellera újságíró szerint a "fehér könyv" az első utalás arra, hogy Kína kezd elmozdulni a marxista filozófiától, amely a vallást a nép "ópiumaként" hirdeti, és Kínában ez meghatározó ideológia. A kormány politikai dokumentumán még érezhető ennek a filozófiának a hatása, különösen azon rendelkezéseknél, amelyek szerint "folyamatos iránymutatásra" van szüksége a vallási vezetőknek, hogy a vallások "alkalmazkodni tudjanak a szocialista társadalomhoz".

A vallás "kínai szemléletre történő átformálása" régóta alapvető célja Xi Jinping elnöknek. Kinevezése alatt a vallási élet feletti hatalomgyakorlás jelentősebb lett, ami nagyobb nyomást gyakorolt a keresztényekre, a muzulmánokra és a buddhistákra.

A kormány politikai dokumentumában öt vallást ismer el Kínában, melyeknek összesen 200 millió követője van


A katolikus szóvivő, Eric Lai márciusban azt mondta, hogy a kommunista párt "arra akarja használni a vallást, hogy stabilizálja a hatalmát" – akárcsak más autoriter kormányok, például Oroszország.

A kormány politikai dokumentumában öt vallást ismer el Kínában, melyeknek összesen 200 millió követője van. Ehhez még hozzáadódik a katolikus és református vallás követőinek száma, amely 6 millió és 30 millió. Cervellera szerint azonban ezek a számítások azon hivatalos adatok, melyek a regisztrált közösségeket veszik alapul, míg egyes becslések szerint mégegyszer ugyanannyi keresztény van Kínában nem hivatalos, ún. "földalatti" egyházakban. Egyes felmérések szerint a keresztények száma 2030-ra 247 millióra nő majd, elérve ezzel "a világ legnagyobb gyülekezetének méretét".

Egy kínai forrás azt mondta, hogy "a kereszténységet – ideértve mind a katolikus, mind a protestáns vallást – sokáig ellenőrizte, irányítása alatt tartotta és használta az éppen aktuális hatalom a történelem során, amely egyet jelentett a megfélemlítéssel és az elutasítással mind nyugaton, mind Kínában. Tekinthetjük ezt egy történelmi pillanatnak, amely remélhetőleg hosszútávon a "függetlenséget", "önkontrollt" és "önállóságot" eredményezi majd, mert ezért folynak a harcok, ezért imádkozunk szüntelen."