KI VOLT AZ IGAZI MÁRIA MAGDOLNA?

Csak végig kell mennünk a Galileai-tenger északi partján és Izrael értékes régészeti kincseire lelhetünk. Itt találjuk Magdala ősi városát, Jézus barátjának, Mária Magdolnának otthonát.



Magdalai Mária kulcsszerepet játszott Jézus életében és szolgálatában. Az Újszövetségben több helyen is említésre kerül. Hét démont űzött ki belőle Jézus a Márk 16: 9 és Lukács 8: 2 versek szerint. A kereszt lábánál is ott volt a Máté 27:55-56 versek, valamint a János 19:25 versek alapján. Említést tesz róla az Írás, amikor Jézust eltemették a Máté 27:61 versben, és ő volt az első, aki feltámadása után látta Jézust a Márk 16:1-11 versek szerint.

De ki is ez a nő valójában?

A történelem során sokan prostituáltnak mondták, mielőtt Jézust kezdte volna követni. A Magdalában tett új felfedezések azonban arra utalnak, hogy Mária Magdolna nem lehetett prostituált, hanem inkább befolyásos és gazdag nő volt. Ezt támasztja alá, hogy az első században az elismert embereket gyakran nevezték el szülővárosukról. Ez úgy tűnik, hogy Magdalai Mária esetében is így történt.

Egyes tudósok szerint Mária Magdolna gazdag özvegy lehetett, aki Jézus szolgálatát is támogatta. Lukács 8:3 versében kerülnek megnevezésre azok a nők, akik Jézust szolgálták vagyonukból.

Egyes tudósok szerint Mária Magdolna gazdag özvegy lehetett


Magdala egy viszonylag új régészeti lelőhely, azonban az Újszövetség egyik gyakran emlegetett városa. Egy első századi zsinagógát is feltártak ott nemrégiben. A Biblia szerint Jézus Galilea minden zsinagógájában tanított, így szinte biztos, hogy itt is. A zsinagóga belsejében az izraeli régészek felfedezték a Magdala-követ, melyben egy hétágú gyertyatartó lenyomata látszik. A kő maga a második templomi időkből származik.

"Azt hiszem, eléggé elképesztő 2000 évvel elteltével ilyen horderejű leletre bukkanni egy zsinagógában, ahol nagyon valószínűséggel Jézus is tanított."- mondta Jennifer Ristine, a Magdolna Intézet igazgatója.

"2017-ben több mint 130 000 látogató érkezett az első századi Magdolna zsinagógába, zsidók és keresztények egyaránt, számos felekezetből. Mindannyian azért jöttek, hogy – ahogy Magdalai Mária is tette – Jézus tanításairól elmélkedjenek és hírül vigyék, hogy Jézus él és tanításai 2000 év elteltével is igazak és valóságosak, hit által pedig üdvözülhetünk."- folytatta az igazgató.

Ristine egy könyvet is írt Mária Magdolnáról, amely ezen a nyáron jelenik meg. A könyvben rávilágít arra is, hogy milyen lehetett Magdala városa.

"Magdala ősi városa arra késztet, hogy az első évszázad életének hangulatát újra átgondolkodjunk. Fantasztikus belegondolni, ahogy a sok ember átmegy a nyüzsgő piacon, hogy Jézust hallgassa, vagy elképzelni Jézust, ahogy a zsinagógában tanít, vagy végig gondolni, hogy mit láthatott és kérdezhetett tőle Mária Magdolna. Vajon őt is az utcáról vonzotta be Jézus karizmatikus személye a zsinagógába? Vajon ő maga az egyik olyan ember, akiből Jézus kiűzte a démonokat a zsinagógában? Milyen sokunkat vonzz így be ma is Jézus az utcáról!"- mondta Ristine.