ÓSZÖVETSÉGI TÖRTÉNETEK MOZAIKON

Eddig még soha nem látott ábrázolásokat találtak egy ötödik századbeli római zsinagógában, Galileában.



A North Carolina Egyetem által vezetett szakemberek és diákok szerint a mozaikok között van egy, az első ismert ábrázolása Jónás történetéről. Ez a csapat hetedik szezonja az ókori Huqoq zsidó faluban.

2012 elején egyéb kiemelkedő bibliai jeleneteket tártak fel régészeti ásatásokon, úgy mint a Noé bárkáját, a Vörös tenger kettéhasadását, amelyben a fáraó katonáit óriási hal nyeli le, hasonlóan ahhoz a halhoz, amely Jónást is lenyeli a feltárt mozaikon.

A római zsinagóga mellett a helyszínen talán még egy középkori zsinagóga maradványai is állnak. Az UNC Prof. Jodi Magness szerint "A Huqoq mozaikjai szokatlanul gazdagok és sokszínűek. Emellett változásokat mutatnak a bibliai történeteken, amelyek a helyi zsidó lakosság körében terjedő szóbeli hagyományokat képviselik."

Az üldöző, egyiptomi sereg a tengerbe veszik


"Ezek a jelenetek nagyon ritkák az ősi zsinagógákban" - mondta Magness. Az ásatások igazgatója folytatta: "Az egyetlen másik példa Jordániában, Törökországban és Szíriában található meg." Az ásatás társ- irányítói, a Shua Kisilevitz Izrael Régiségek Hatósága, az UNC-Chapel Hill, a Baylor Egyetem, a Brigham Young Egyetem, a Torontói Egyetem és még mások. Úgy tervezik 2018-ban tovább folytatják a munkálatokat.

Az egyéb gazdag mozaikok között találtak egy olyat, amelyen részletesen ábrázolnak egy kő torony építését, úgy vélik ez a Bábel Tornyát ábrázolhatja. Továbbá feltártak egy olyan mozaikot is, amelyen a görög-római napisten, Helios lovasszekéren látható. Körülötte láthatjuk a hónapok, valamint a négy évszak megtestesülését és a zodiákus jeleit is.

Érdekes módon a zsinagógában volt egy bibliai kapcsolat nélküli mozaik is. A 2013-as és a 2014-es ásatási időszakok felfedezték, mi lehet a legendás találkozó Nagy Sándor és a zsidó főpap között.

Művészi értékeik mellett a mozaikok mintegy 1500 évvel ezelőtt az életstílushoz és a kézműves technikákhoz kapcsolódtak. "A mozaikok sok információt nyújtanak az ősi mindennapi életről, mint például a Bábel-torony helyszínén bemutatott építési technikák, amelyet ezen a nyáron fedeztek fel. "- mondta Magness.