EGYEDÜLÁLLÓ MOZAIK JERUZSÁLEM ÓVÁROSÁBAN

Egy rendkívül ritka korai keresztény feliratot fedeztek fel körülbelül egy kilométerre Jeruzsálem óvárosától északra. A hihetetlennek tűnő régészeti leletet véletlenül tárták fel egy telefonkábel kiépítési munkálat során.



A sértetlen, 1500 éves mozaik a bizánci Justinianus császár uralkodása alatt keletkezett. Davis Gellman, az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója és az ásatás vezetője rendkívül izgalmasnaktalálta a felfedezést, mondván, hogy "nem minden nap találni ilyen mozaik feliratot".

"Az a tény, hogy a felirat fennmaradt, régészeti csoda!"

- mondta Gellman. Gellmanés csapata az ásatás helyszínén a kutatás vége előtt egy nappal még semmit nem talált, a telefonkábel kiépítési munkálatokat végző brigád pedig már kezdett kipakolni a szerelési munka elvégzéséhez. "A viszonylag kis területen végzett ásatás vége felé hirtelen egy mozaik felirat felső része tűnt fel a csövek és a kábelek között."- mondta.

"A szívem majd' kiugrott a helyéről." – mesélte Gellman. "Meglepő módon sértetlen volt a tárgy. Minden régész arról álmodik, hogy egy olyan leletre bukkanjon, amely teljesen ép, szinte érintetlen."

Az a tény, hogy a felirat fennmaradt, régészeti csoda


Három napi ügyintézést követően teljeskörű ásatási engedélyt kapott Gellman csapata, mivel a mozaik mellett néhány zarándokház falának maradványait, tálak és fazekak darabjait tárták fel, amelyek a 6. századból származnak.

A mozaik feliratot a héber egyetem Dr. Leah Di Segni, az ősi görög feliratok szakértője elemezte. Di Segni úgy véli, hogy a felirat megemlékezés egy Konstantin nevű papról, aki zarándokházakat építtetett és gyülekezetet alapított. A mozaik az 550 vagy 551években keletkezett.

A feliratot Jeruzsálem északi bejáratnál helyezték el Justiniánus császár korában. A Nagy Justiniánus néven is ismert császárt "az utolsó római császárnak" tartották. Legfőbb célja a Római Birodalom helyreállítása volt. Justinianus uralkodása alatt a kereszténység soha nem látott mértékben elterjedt.

"Jusztiniánus a kereszténység megjelenésével rengeteg templom, kolostor és zarándokház épült, ebből az időből való a mozaik lelet is."- nyilatkozta David.

Hasonló mozaikot találtak az 1970-es években az óváros ásatásai során a Nea-templomban is, vagy a Justinianus által 543-ban alapított templomban, amely a Jézus anyjának, Máriának szentelt templom, ami a Bizánci Birodalom ékköve volt. Ezért a templomért szintén Konstatin pap volt felelős, aki lelkesen és fáradhatatlanul ellátta keresztényi feladatait, példát mutatva ezzel a kor többi kereszténye számára.

"A mozaik feltárása - mondta Gellman - eddigi pályafutásom csúcsa, mely óriási jelentőséggel bír történelmi és keresztény szempontból."