NŐNEK LENNI AZ ARAB VILÁGBAN

Képzeljük el, hogy az egész életünk arról szól, hogy a családunk mondja meg az élet minden területén, hogy mit tehetünk és mit nem. Hogy éreznénk magunkat, ha el lennénk tiltva az oktatástól, a karrier lehetőségétől, a szabad partnerválasztástól vagy éppen a szabad mozgástól?



A közel-keleti és az észak-afrikai nők helyzete kis mértékben ugyan, de javult az elmúlt években. Néhány nő lehetőséget kapott arra, hogy részesüljön oktatásban és vannak a térségben olyan országok, ahol a nők politikai képviselete is teret kapott, de a legtöbb helyen a helyzet továbbra is szörnyű. A nőknek szembe kell nézniük a nemi erőszakkal és a szabadságjogok hiányával. A konfliktusok, amelyek állandóan jelen vannak a régiókban

csak tovább mélyítik ezeket a problémákat.

Erőszakkal való fenyegetés
Számos közel-keleti és észak-afrikai országban nincs törvény a családon belüli erőszak ellen. Azokat a nőket, akik fellépnek a család bármely kívánsága ellen, megtámadhatók vagy akár meg is ölhetők a család férfi tagjai által, amely támadás "becsületbeli gyilkosságnak számít". Számos országban igen elterjedt a szexuális zaklatás és a zaklatás.

A szabadságjogoktól való megfosztás
Országtól és közösségtől függően sok közel-keleti és észak-afrikai országban élő családban a nőknek már egészen kis koruktól kezdve irányítás alatt van az életük. Sok lányt akarata ellenére férjhez menetelre kényszerítenek, teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy még gyermekek. Hozzávetőlegesen ötből egy lány 18 éves kora előtt férjhez megy, Yemenben ez az arány háromból egy. A családon belül elnyomást gyakorlók megakadályozzák a nőket abban, hogy munkát keressenek. Ha esetleg mégis vannak olyan nők, aki munkát tudnának vállalni, nekik nagyon komoly munkahelyi diszkriminációval kell szembenézniük. Az olyan országokban, mint Irán, az is komolyan meg van határozva, hogy milyen ruhát viselhetnek a nők és hogy viselkedhetnek közösségben.

Konfliktusok áldozatai
Az erőszak teljesen ellepte Szíriát, Irakot, Líbiát és Yement. Rengeteg megözvegyült nő van, akik férjét kegyetlenül megölték, így egyedüli szülőként ők válnak családfenntartókká, azonban munkát nem vállalhatnak.

Testőr Szaud-Arábiában
Szaud-Arábiában minden nőnek kell legyen egy férfi kísérője, testőre, aki általában a nő férje vagy az apja. A szaudi nők nem utazhatnak testőrük engedélye nélkül. Mielőtt munkához látnának vagy bármilyen egészségügyi ellátást vennének igénybe, ahhoz is jóváhagyást kell kérniük. Férfikísérő jelenléte hiányában a nőknek komoly nehézségekkel kell szembenézniük még a kötelező és szükséges hivatalos ügyeik intézése során is. Habár nincs törvény azellen, hogy a nők vezethessenek, a szaudi társadalom ezt egyáltalán nem teszi lehetővé.

Női nemiszerv megcsonkítása Szudánban
Szudánban és néhány közel-keleti és észak-afrikai országban a nőknek szembe kell nézniük a női nemiszervek megcsonkításának rettenetes hagyományával. A szudáni 15 és 49 év közötti nők 87%-a esik át a női nemiszervek megcsonkításán. A beavatkozást általában 5 éves kor előtt végzik el, nagyon erős és társadalmilag elfogadott szokás ez, amelyet abban a hitben végeznek, hogy megtisztulást eredményez. A női nemiszerv megcsonkítása óriási fájdalommal jár, hosszútávú fájdalmat, pszichológiai szorongást okoz és számos szövődménnyel jár.

Az Iszlám Állam visszaélései Irakban és Szíriában
2014 nyarán az Iszlám Állam iraki területeket foglalt el. Később létrehozta székhelyét is Raqqa-ban, Szíriában. Számos szívszorító történetet hallani arról, hogy különböző csoportok milyen különös kegyetlenséggel bánnak a nőkkel és a lányokkal. A Yazidiban kisebbségben élő nők és lányok ezreit rabolták el és tartják fogva őket, mint szexrabszolgákat.