NŐK A KORAI KERESZTÉNYSÉG IDEJÉN

A nők fontos szerepet játszottak a korai kereszténység idejében, melyre két régész bizonyítékot is talált. A kutatók egy mozaik képre bukkantak, amely egy gyülekezetet adományaival támogató nő arcképét ábrázolja.



A Kinneret Főiskola régészei, MordechaiAviam és Jacob Ashkenazi történészek egy feliratot is felfedeztek a Nyugat-Galileában talált 5. századi mozaikon, amelyen a Zsuzsanna női név szerepelt, valamint egy írás, melyből kiderül, hogy ennek a nőnek az adományából építettek fel egy falubeli templomot. A történészek szerint a mozaikon szereplő alak, Zsuzsanna, az a nő, aki a Lukács 8: 3 versben is említésre kerül.

"Johanna, Kúzának, Heródes egyik főemberének felesége, és Zsuzsanna, de sok más asszony is, akik vagyonukból támogatták őket." (Lukács 8:3)

A mozaikon szereplő nő házastárs vagy bármilyen férfi kíséret nélkül került ábrázolásra, amely igen szokatlan az akkori patriarchális kultúrában.

A társadalom felső szintjéhez tartozó nők gyakran tértek át keresztény hitre


Catherine Kroeger szerint azonban a korai kereszténység idején számtalan nő járt hitben, különösen a felsőbb osztályoz tartozó nők között volt sok keresztény.

"A társadalom felső szintjéhez tartozó nők gyakran tértek át keresztény hitre, míg a férfiak legtöbbször pogányok maradtak, nehogy elveszítsék a szenátusban betöltött státuszukat." - mondta Kroeger.

Aviam és Ashkenazi vizsgálataik során hét ugyanolyan hosszúságú és tartalmú, 1600 éves, a nők szerepére utaló feliratot találtak három bizánci gyülekezeti leleten, melyek mind a Bibliában leírtakat támasztják alá. A vandaláktól való megóvás érdekében a feliratok pontos helye még nem nyilvános.