A NOTRE-DAME-I SZÉKESEGYHÁZ KATASZTRÓFÁJA

Lenyűgöző kép készült a párizsi Notre-Dame székesegyház leégett romjai között. A késő esti fényben látszik, hogy a híres aranyoltár keresztje teljesen ép maradt.



A múlt keddi események óta a tűzoltók arról számoltak be, hogy a körülmények ellenére rendkívül sikeresnek mondható a tűz oltása, melynek köszönhetően a XII. századi templom fő épületrésze megmaradt.
A lángok nagy pusztítást végeztek, azonban az embertelen erőfeszítéseknek köszönhetően az értékes belsőépítészeti tárgyakat sikerült kimenekíteni.

Az épen maradt tárgyak között szerepel a Notre-Dame orgonája is, amely a világ egyik legnagyobb és leghíresebb hangszere. Érintetlen maradt a Krisztus által a kereszten viselt töviskorona egy értékes másolata, az aranyozott gyertyatartók, valamint a felbecsülhetetlen értékű műalkotások, melyet "emberi lánc" segítségével vittek ki az épületből.

A tűz, melyet mintegy 500 tűzoltó oltott, egyelőre ismeretlen okból keletkezett, bár feltételezhetően az épület felújításához kapcsolódó munkálatokhoz köthető. A párizsi ügyészség álláspontja szerint a gyújtogatás teljes mértékben kizárható, vélhetően rövidzárlat miatt következett be a káresemény. A tűzeset után több ezer ember fogott össze és ajánlotta fel segítségét. Euró százmilliók érkeztek a történelmi épület helyreállítására. A támogatás mértéke megosztotta a keresztény közösséget.

A késő esti fényben látszik, hogy a híres aranyoltár keresztje teljesen ép maradt


Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO - amelynek székhelye Párizsban található - szintén megígérte, hogy "Franciaország segítségére siet" az ikonikus templom újjáépítésére irányuló erőfeszítések során. 1991-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a templomot. Rengeteg pénzügyi felajánlás érkezett. Francois-Henri Pinault, a francia divatmogul állítólag 100 millió eurót ajánlott fel az épület helyreállítására.

A támogatás és a szolidaritás üzenetei sorra érkeztek mind politikai, mind szellemi világvezetőktől. Emmanuel Macron francia miniszterelnök Twitter üzenetében írta: "Újjáépítjük a Notre Dame-ot. Ez része a francia sorsunknak! Elkötelezett vagyok: egy nemzeti összefogásra irányuló kezdeményezés indul, és ez messze túlmutat majd a határainkon." Justin Welby, Canterbury érsek imádságra szólította fel a keresztényeket, Ferenc pápa pedig a Vatikán nevében is kifejezte szolidaritását.

"Együtt siratom a Notre Dame-ot a franciákkal!" - jegyezte meg Bill Clinton. "50 évvel ezelőtt először látogattam meg először a székesegyházat. Ezt követően egy alkalmat sem hagytam ki, hogy bemenjek a templomba, valahányszor Párizsban jártam."- mondta Clinton. II. Erzsébet királynő egy nyilatkozatot adott ki. "Mélyen megrendített a notre-dame-i székesegyházat tűzesete! Őszinte csodálatomat és tiszteletemt fejezem ki mindazok előtt, akik a baj elhárításában olyan kiváló szolgálatot teljesítettek. Rendkívüli módon csodálom mindazokat, akik életüket kockáztatva igyekeztek megmenteni ezt a fontos nemzeti emlékművet! Gondolataimban és imáimban Franciaországgal vagyok."- állt a királynő nyilatkozatában.