A KERESZTÉNYSÉG KEZDETE SKÓCIÁBAN

30 évvel ezelőtt feltárt csontok segíthetnek a kutatóknak megállapítani a kereszténység pontos kezdetét Skóciában.



Három évtizeddel ezelőtt a kutatók feltártak egy tömegsírt Whithorn-ban, ahol több ezer csontot találtak, amelyek bizonyíthatják a kereszténység elterjedését Skócia délnyugati partvidékein. Úgy gondolják, hogy Withorn egy nagy keresztény település helyszíne. Tény, hogy a Latinus Stone a legkorábbi keresztény emlékmű Skóciában, amelyet időszámításunk utáni 450-ben találtak meg ott.

Most, az új technológiának köszönhetően megállapíthatják, hogy ezek a csontok valóban a korai skót keresztényekhez tartoztak-e. "Ez a felfedezés megerősítheti, amit a Whithorn-i emberek ma már úgy hisznek, hogy ez a kereszténység valódi bölcsője Skóciában" - mondta Julia Muir Watt, a Whithorn Trust fejlesztési igazgatója a The Scotsman-nek.

Megállapíthatják, hogy Whithorn a kereszténység bölcsője Skóciában


A kutatók azt remélik, hogy a csontok analizálása során képet kapnak az életkorukról, étkezési szokásaikról és a migrációs mintákról is. "A kutatási és elemzési technikák fejlesztése a gyűjtemény feltárása óta azt jelenti, hogy a projekt valószínűleg radikális felfedezéseket eredményez a dátumokkal és az értelmezéssel kapcsolatban, " mondta a skót Múzeumi Galériák szóvivője.

A tudósok arra is utalnak, hogy St. Bede írásai bizonyítják, hogy Whithorn a kereszténység bölcsője Skóciában. St. Bede a 8. században írt egy Nynia nevű embernek, aki a keresztény hitet Skóciába hozta. A régészek később felfedeztek templomokat, temetőket és kápolnákat, amelyek a 8. és 9. századból származnak.