A TIZEDRŐL A MAI KERESZTÉNYEK

A legtöbb keresztény úgy véli, hogy jövedelmének tíz százaléka az Urat illeti, de annak megfizetéséről már igen eltérő módon vélekednek - állítja egy új felmérés.



A tizedfizető keresztények fele azt mondja, hogy a tized kizárólag keresztény szolgálatra fordítható és így nem a gyülekezet részére szükséges azt megfizetni, hanem a tizedfizető kell ilyen célú szolgálatra fordítsa. Háromból egy keresztény szerint a tizedből rászoruló személyeket kell segíteni és támogatni. Hatból egy személy pedig azt állítja, hogy a tized összegét jótékony célra kell fordítani.

"Számos gyülekezet számára a tized csak a nagylelkűség kifejezésének egy módja." - mondta Scott McConnell, a felmérést készítő szervezet igazgatója.

A kutatóintézet 1010 amerikai keresztényt, valamint 1000 egyházi vezetőt kérdezett meg a tizedfizetés kötelezettségéről. Érdekes módon kevesebb pásztor, mint hívő gondolja azt, hogy a keresztényeknek tizedfizetési kötelezettségük lenne. A gyülekezeti tagok 83 százaléka szerint a tizedfizetés kötelezettség, míg a pásztorok 72 százaléka ért ezzel egyet.

Attól, ha valaki nem tud tizedet fizetni, még számtalan jót tehet


A lelkipásztorok, akik szerint a tizedfizetés bibliai parancs, azok a tized meghatározásával nem értenek általában egyet. Ezen vezetők 56 százaléka azt állítja, hogy az egyén bruttó jövedelmének egytizedét szükséges megfizetnie a hívőknek. Tizenhét százalékuk szerint a nettó jövedelem a tized alapja. Tizenegy százalék szerint az az összeg, amelyet egy személy rendszeresen félretesz, hogy abból adakozhasson, és 7 százalékuk azt mondja, hogy az az összeg, amelyet egy személy ténylegesen adni tud.

A keresztények 54 százaléka rendszeresen fizeti a tizedet vagy még annál többet, míg ötből egy személy azt állítja, hogy adakozik, de kevesebb mint 10 százalékot ad, ráadásul azt sem mindig rendszeresen. Nyolc százalék azt mondja, hogy legnagyobb igyekezete ellenére, a pénzügyi helyzetemiatt nem tud tizedet fizetni.

"Attól, ha valaki nem tud tizedet fizetni, még számtalan jót tehet és hasznos tagja lehet a gyülekezetnek." - mondta McConnell. A legtöbb gyülekezet azt mondja, hogy sokan nagy küzdelmek árán is adnak. Néha nem is pénzben kifejezhető, amit ezek az emberek mások számára nyújtani tudnak.

Azok közül, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy adakozzanak, leggyakrabban néhány jó szóval vagy cselekedettel segítenek másokon, ami szintén rengeteget jelent és fontos szolgálat az Úr felé.