KERESZTÉNYEK ÜLDÖZÉSE NIGÉRIÁBAN

Nigéria Plateau államának egy kis, Zawrua nevű falujában a keresztények október 13-án éjjel 11-kor lövések kereszttüzébe kerültek. Az éjszaka folyamán a támadók nyolc házat teljesen leromboltak ebben a rendkívül szegény faluban.



"Mindenki futott, hogy mentse az életét."- mondta a 38 éves Dauda Samuel Kadiya, a Zanwruai Evangélikus Egyház tagja. "Meglőttek, de én hála az Úrnak megmenekültem, a golyó csak a kezemet találta el. Minden itt lakó keresztény arra kényszerült, hogy lakóhelyét elhagyja. A gyülekezeti épületeket is be kellett zárni, mivel teljesen lerombolták."- mondta Kadiya. "A templomok nagy részét megsemmisítették a támadók."

A 62 éves Agado Aura elmesélte, hogy ő és felesége épphogy megmenekült a halálból. "Én és a feleségem este 11 körül a házunk előtt ültünk és beszélgettünk. Nem tudtunk aludni, mert előző éjszaka a szomszédos falut, Tafiganat megtámadták. Ekkor hirtelen lövéseket hallottunk a falu keleti részéből. Egy közeli sziklához futottunk, ott rejtőztünk el. Hallottuk, ahogy a fegyveresek a házunkhoz közelednek, majd amikor odaértek, elkezdtek lőni."- mondta.

"Betörték az ajtókat, ablakokat és tűz alá vették az egész házat." - mondta Aura. "Miután szétlőtték a házunkat, már mentek is a következő épülethez, ahol ugyanezt tették. Addig folytatták, míg a környék összes házát lángba nem borították. Rejtekhelyemről mindent láttam, amit műveltek. Döbbenetes és félelmetes volt."

"Mindenki futott, hogy mentse az életét."- mondta a 38 éves Dauda Samuel Kadiya


Moses Tsohu, a Zanwrua falu vezetője és az Evangélikus egyház tagja arról panaszkodott, hogy felfoghatatlan, hogy a támadások a közelben állomásozó katonák jelenléte ellenére történtek meg és folyamatosan megismétlődtek. "Ezek a támadások naponta megismétlődnek. Minden áldott napon tanúi vagyunk keresztények gyilkolásának és házaink elpusztításának." mondta Tsohu.

A keresztény közösségekre mért támadások 249 otthont tettek lakhatatlanná. Tsonhu beszámolt róla, hogy az áldozatok között van egy 2 éves gyermek is. "Több száz keresztény keres most menedéket. Vannak falvak, ahova többször is visszajönnek és lerombolják újból az addig helyreállított épületeket."- mondta Tsonhu.

"Minden nap, folyamatosan kapjuk a híreket újabb és újabb támadásokról. Szomorúságot, kétségbeesést és aggodalmat érzünk, de imádkozunk szüntelen." - mondta Abdu, a keresztények lakta Irigwe vezetője.

A keresztények a Nigéria népességének 51,3 százalékát teszik ki, míg az északi és a középső övezetben élő muzulmánok 45 százalékot képviselnek. Nigéria a 12. helyen áll a világ azon országainak listáján, ahol kegyetlen módon üldözik a keresztényeket.