A KERESZTÉNY ÜLDÖZTETÉS MAI HELYZETE

A legújabb felmérések szerint a keresztényüldözés mára sokkal nagyobb és durvább méreteket öltött, mint eddig a történelemben bármikor.



Ha a keresztény üldözések legsötétebb időszakaira gondolunk, akkor általában a római Kolosszeumban történtekre vagy a középkorra, illetve a reformáció időszakára gondolunk, amikor a keresztényeket karóba húzták vagy máglyán égették el, például a Biblia közös nyelvre való fordítása miatt. Számtalan időszak van a történelemben, amikor a keresztényeket hitük miatt üldözték. Jézus is ezt mondta a János 15:20 versben.

"Emlékezzetek arra az igére, amelyet én mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak, ha az én igémet megtartották, a tieteket is meg fogják tartani." (János 15:20)

Ami nyugaton élő keresztényként meglepő lehet, hogy a legújabb felmérések szerint a keresztényüldözés mára sokkal nagyobb és durvább méreteket öltött, mint eddig a történelemben bármikor.

2018-as Világtérkép a keresztényüldözésről; citromsárga az enyhébb, narancs a magasabb fok


A keresztény üldöztetésnek ez a növekedése nagyrészt a közel-keleti ISIS-hez kapcsolódó terrorista csoportok miatt és a nigériai Boko Haram miatt következett be. Ezen csoportok célpontjai kimondottan a keresztények. Azon 13 ország közül, ahol a keresztényüldözés világszinten a legsúlyosabb, egyikük sem mutatott javulást az elmúlt években, kivéve Szaúd-Arábiát, ahol a jelentések szerint "a helyzet már annyira rossz, hogy nincs hova tovább romlania". Az Indiától Észak-Koreán át Indonéziáig megtalálható különböző országok üldözött keresztényei számára a nyugati kormányok nem nyújtanak elég segítséget.

David Curry, a Nyitott ajtók (Open Doors) szervezet vezérigazgatója, minden évben elkészíti azt a listát, amely azon országok nevét tartalmazza, ahol a keresztény üldöztetés a legsúlyosabb.

"Úgy gondoljuk, hogy nincsenek zárt ajtók azok előtt, akik Jézust szeretik és el akarnak jutni hozzá, ezért lett a szervezetünk neve is Nyitott ajtók. Tudjuk, hogy az egyház mindenütt jelen van. Krisztus pedig mindenki számára elérhető. Szóval ne engedjük, hogy bárki megpróbáljon az utunkba állni. Nincs olyan akadály, amelyet Jézussal ne tudnánk ledönteni és nincs olyan út, amely ne Jézushoz vezetne."