SIKLÁG VÁROS FELFEDEZÉSE

Évekig tartó kutatás után megtalálták azt a filiszteus várost, ahol Dávid elrejtőzött Saul király elől.



Az Izraeli Régészeti Hatóság, a Jeruzsálemi Héber Egyetem Régészeti Intézete és a Sydney-i Macquarie Egyetem közös kutatócsoportja bejelentette, hogy felfedezték Siklág városát.

Siklágot a Biblia többször említi Dáviddal kapcsolatban, mivel a bibliai történet szerint a Gat városában uralkodó filiszteus, Akis király ebben a városban nyújtott menedéket Dávidnak közös ellenségük, Saul király elől. A feltételezések szerint ez az a hely, ahol Dávid élt, mielőtt Hebronban királlyá lett és hét évig uralkodott, majd Jeruzsálembe ment és ott uralkodott. Később Siklág Nehémiás könyvében kerül említésre, mint a babiloni száműzetésből visszatérő zsidók központja.

"Mikor pedig Dávid Siklágba érkezék, külde a zsákmányból Júda véneinek, az ő barátainak, mondván:
Ímé az Úr ellenségeinek zsákmányából való ajándék számotokra."
(I. Sámuel 30:26)

A várost az elmúlt években számos régészeti ásatás során kutatták és többször vélték megtalálni, azonban utólag egyik kutatás sem igazolta a város felfedezését. A jelenlegi kutatás helyszínén - a Kirját Gat és Lakis közötti Chirbet al-Rai nevű dombon 2015-ben kezdődtek az ásatások, mintegy 10 700 négyzetméternyi területen és ezúttal minden megtalálható a bibliai Siklág történetének jellemzői közül.

Évekig tartó kutatás után megtalálták azt a filiszteus várost, ahol Dávid elrejtőzött Saul király elől


A kutatók szerint a hely egyedülálló, mivel számos bizonyítékot rejt a településen zajló egykori életről, ideértve a filiszteus és a Dávid király korabeli zsidó közösségekre utaló maradványokat, a Bibliában foglaltakkal pontosan megegyezően. Sőt, a lelőhelyen bizonyítékokat találtak egy hatalmas tűzesetre is, mely egybevág azzal, hogy a Biblia szerint ezt a Dávid-kori települést feldúlták és felégették az amálékiak támadása során.

A helyszínen található masszív kőszerkezetek, tálak, cserépedények és olajlámpások az izraeli törzsek tárgyi kultúrájának jegyeit hordozzák. Közel száz, olaj és bor tárolására szolgáló kerámiaedényt találtak, amelyek koruk és keletkezésük módja és helye alapján is a város létezését támasztják alá.