A MEGIGAZULÁS ELNYERÉSE

Ez elég jó üzletnek hangzik az elbukott emberiség számára, különösen mivel a túlnyomó többség folyamatosan Istennel szembeni nyílt lázadásban él. Azok kedvéért azonban, akiket mégis érdekel, tegyük fel a kérdést, hogyan nyerhető el ez a megigazulás?Ha mindenkit megkérdezel a gyülekezetben, valószínűleg többféle választ kapsz a hittől kezdve a cselekedetekig, egyesek ráadásul mind a kettőt említik majd. De teljesen mindegy, hány embert kérdezel meg, egyedül az számít, hogy mit mond erről a Biblia, ezért mi is ezt vizsgáljuk meg.

"Az Istennek pedig legyen hála az ő kimondhatatlan ajándékáért!" (2Korinthus 9:15)

Ezek szerint az üdvösség ajándék. Az ige másutt is megerősíti ezt az eszmét, amikor ezt mondja:

"Mert a bűn zsoldja halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban." (Róma 6:23)

A megigazulás nyilvánvalóan nem olyan dolog, amit megszolgálunk.

Az üdvösség ajándék, ezért a meghatározásából következik, hogy nem lehet megdolgozni érte.

Képzeld el, hogy a hónap végén a főnököd átnyújt neked egy borítékot. Sugárzó mosollyal azt mondja: "Itt az ajándéka!" Ettől tényleg izgatott leszel, ezért kimész és beülsz a kocsidba (mert nem akarod, hogy mohónak lássanak), és ott nyitod ki a borítékot. Lenyúlsz egészen az aljáig, de nem találsz benne mást, csak a szokásos fizetési papírodat, amin a szokásos munkaóráidért járó összeg áll. Minden valószínűség szerint nehezményeznéd, ha a főnököd ezt ajándéknak nevezné. Hogy miért? Mert megdolgoztál érte.

Az üdvösség ajándék, ezért a meghatározásából következik, hogy nem lehet megdolgozni érte. Kaptál valaha is olyan ajándékot, amiért megdolgoztál? Ha igen, akkor az nem ajándék volt. mert minden megszűnik ajándék lenni, ha tettél valamit azért, hogy megszolgáld. Ha csak fizetség ellenében vehetsz birtokba valamit, legyen az bármi, a látszat ellenére valójában nem ajándék.

"Ha pedig az egynek [Ádám] elbukása miatt uralkodhatott a halál egyetlen ember által, akkor még inkább igaz, hogy azok, akik bőségesen kapják a kegyelem és az igazság ajándékát, uralkodni fognak az életben az egy Jézus Krisztus által. Ahogyan tehát egy ember bűne lett minden ember számára kárhozattá, úgy lett egynek [ Jézus ] az igazsága minden ember számára éltető megigazulássá." (Róma 5:17-18)

Ez az ingyen ajándék eredményezi a megigazulást.

A Biblia szerint vajon cselekedetek által igazulunk meg, vagy az ajándék által, amit a hitre válaszul kapunk? A válasz világosnak tűnik annak alapján, amit eddig a Szentírásból olvastunk, de tudjunk meg még többet erről a kérdésről - Jézustól.

ATTILA
Ötletgazda
Mit jelent a megiazulás? Jézus a megigazulásról


Ezeket olvastad már?

MIRE ELÉG AZ INGYEN AJÁNDÉK?

AHOL A PÉNZNEK NINCS HATALMA

HOGYAN LEHET ELINDULNI A SZEKÉRREL?