A 2018-AS NOBEL-BÉKEDÍJ GYŐZTESE

A Norvég Nobel-bizottság két díjazottat választott a 2018-as Nobel-békedíjra, az egyik közülük Denis Mukwege keresztény nőgyógyász, aki arra tette fel az életét, hogy a nemi erőszak áldozatain segítsen a Kongói Demokratikus Köztársaságban.



Mukwege, becenevén a "Csoda doki" különleges kezelési módja miatt, közösen vehette át a díjat Nadia Murad, fiatal Yazidi aktivistával, aki túlélője volt egy ISIS emberei által elkövetett emberrablásnak és erőszaknak Irakban. A Nobel bizottság választása azért esett rájuk, mivel mindketten lépéseket tettek a szexuális erőszak fegyverként való használásának megszüntetése érdekében.

A Nobel-díj nyertes azt mondta, hogy a keresztény hite óriási hatással volt orvosi tevékenységére és a betegekkel való bánásmódjára. Mukwege egy pünkösdi lelkész fia, a National Public Radio-nak (NPR) azt nyilatkozta, hogy az édesapjával megtett utazásaikon a betegekért elmondott közbenjáró imák inspirálták őt arra, hogy az orvosi pályát válassza. Mukwege a Franciaországban található Angers Egyetemen végezte el a szülész-nőgyógyász szakot. Az elmúlt 20 évben, Mukwege több tízezer nőt kezelt a Bukavuban lévő, Panzi kórházban, melyet 1999-ben alapított a közép-afrikai pünkösdi egyházak (CEPAC) segítségével. A kórház olyan nőket lát el, akik közül sokan áldozatai voltak a militáns csoportok bántalmazásainak.

Mukwege a National Public Radio-nak (NPR) elmondta, hogy nem csak a nők fizikai állapotán szeretne segíteni, hanem harcolni a jogaikért, önállóságukért és persze támogatni őket a lelki helyreállásban. Ezek mind hozzájárulnak a gyógyulás folyamatához és a méltóság visszanyeréséhez. Tavaly az Evangélikus Világkonferencián tartott nyitóbeszédében, Mukwege felhívta a közönség figyelmét, hogyha a keresztények nem Krisztushoz hűen élnek a közösségeikben és a szomszédjaik között, akkor nem tudják a rájuk bízott feladatot teljesíteni, azt a feladatot melyet egész karrierje során igyekezett teljesíteni.

Denis Mukwege arra tette fel az életét, hogy a nemi erőszak áldozatain segítsen


A 63 éves Mukweget, kongói keresztény szervezetek is támogatják a szexuális bántalmazások és nemi erőszak (SGBV) elleni harcában. "Dr. Mukwege hihetetlen munkája a kongói áldozatokkal nagyon inspirál engem és még sokakat közülünk.” Ezt nyilatkozta Rick Santos az IMA World Health elnöke pénteken. „Megtiszteltetés számunkra, hogy ő és kórháza partnerei lehetünk, annak érdekében, hogy felszámolhassuk a nemi erőszakot (SGBV) egy olyan helyen, ahol ennyire elterjedt."

A Christians Today arról számolt be, hogy 3,9 millió embert öltek meg és több mint 40.000 embert erőszakoltak meg az 1996-os polgárháború óta eltelt évtizedben. A The Globe and Mail azt mondta Mukwege-ről, hogy „valószínűleg ő a világ vezető szakértője a nemi erőszak okozta sérülések kezelésében”. A Panzi kórház a műtéteken és a sérülések kezelésén kívül is nyújt szolgáltatásokat. Az intézmény terápiát, jogi segítséget, közösségi erőforrásokat és segítséget ad a betegei számára a közösségbe való újbóli beilleszkedéshez.

Mukwege arra ösztönzi a többi keresztényt is, hogy legyenek világosság ebben az egyre sötétedő világban és ismerjenek rá az evangélium hitelességére a 21. században, hogy fel tudják szabadítani a kegyelmet, amelyet kapunk az Egyház világossággá tétele által, amely még mindig ég ebben a sötét világban, az igazságért, a jogosságért, a törvényért, a szabadságért, egy szóval az emberi méltóságért folytatott harcban is.


Ezt is ajánljuk


Egy tizenhét éves keresztény lány elbűvöli
az American Idol zsűrijét

Jennifer Jeffries, egy végzős középiskolai tanuló, lenyűgözte az American Idol zsűrijét egy saját maga által írt énekkel, ami a bűnnel való harcáról és az Istennel való kapcsolatáról szól.