A BIBLIA PROJEKT SEGÍT JOBBAN MEGÉRTENI A BIBLIÁT

Egy csendes portlandi negyedben, Oregonban található az az animációs stúdió, amely milliók számára tárja fel a Biblia üzenetét innovatív módon. A Biblia egyik legsikeresebb megértési módja néhány főiskolai barát ötletéből született.



Tim Mackie és Jon Collins, két régi jó barát, azon gondolkoztak a főiskolai évek alatt, mivel érhetnék el, hogy több ember olvassa és értse meg a Bibliát. A BiblaProjekt egy animációs kísérletként indult és először csak két videót tartalmazott, amit a szerzők megosztottak barátaikkal 2014-ben. Kevesebb, mint tíz év alatt, a Biblia Projekt több mint 180 videót és 350 podcast adást töltött fel az internetre, amit több mint 620 millióan tekintettek meg 200 országban. A Biblia Projekt-nek több mint 5 millió feliratkozója van világszerte és a leckék, amit kínálnak, szeminárium szintűek.

Michael McDonald, a BiblaProjekt stratégiai HR vezetője a következőt nyilatkozta: "egyikünk sem tartotta magát elég okosnak ahhoz, hogy létrehozzon egy ilyen, nagyméretű non profit szervezetet. Két barát projektjeként indult, akik azt gondolták, hogy nem csak saját maguknak, de barátaiknak is nagyon hasznos lehet. Egyre több ember tekintette meg a videókat és még többet akartak. Az emberek elkezdték támogatni őket, öt-tíz dollárral. Mikor összegyűlt a szükséges összeg, elkészült a következő videó és ez így ment tovább."

Az iskolai tanulmányok után Jon lelkipásztorként szolgált, miután elkezdett magyarázó videókat készíteni nagy vállalatok számára. Tim Biblia és héber tanulmányokból doktorált, ezt követően lelkipásztor és egyetemi tanár lett. Ketten elhatározták, hogy felhasználják Tim bibliaismeretét és Jon kreatív tehetségét, így jött létre a Biblia Projekt. Jon Collins elmondta, hogy egy nagy fehér tábláról indul el egy-egy alkotás. "Alapvetően ez a munkafolyamatunk az animált videóinkhoz. Bizonyos videók illusztrációk, mások animációk, írások, illetve történetmesélések."

A Biblia egyik legsikeresebb megértési módja néhány főiskolai barát ötletéből született


Tim Mackie azt mondta, "találkozom a művésszel és mindent átbeszélünk részletesen, ezután ő megalkotja a grafikát. Tehát, mire arra kerül a sor, hogy elkészítsem a videót, minden körvonalazódik a fejemben, minden sor, minden szó."

A Biblia Projekt azoknak szeretne segíteni, akik a Bibliát csupán néhány jó gondolat gyűjteményének gondolják. Átvezet azokon a nehezen érthető részein a Bibliának, amelyeket sok keresztény elkerül, mert zavaró számukra.

McDonald így fogalmazott, "Nagyon szívmelengető látni olyan 10 éven felüli gyermekeket, akik elmondják, hogy mennyire elkötelezettek az ige mellett. Illetve azt a 85 éves idős embert, aki azt mondja, 'azt gondoltam, hogy ezek a videók az unokáimnak valók, soha nem gondoltam volna, hogy 85 évesen fogom újraolvasni a Bibliát egy megújult látással.' " Az immár 56 nyelven elérhető videókkal, a Biblia Projekt a muszlim világot is eléri.

McDonald azt mondta, "olyan emberekről hallok, akik Tunéziából nézik az arab nyelvű videókat. Az egyik megjegyzésben ezt olvastam: 'muzulmán vagyok, aki érdeklődik a Biblia iránt, de eddig nem tudtam hogyan olvassam és értelmezzem. A Youtube-on találtam meg az ingyenes videókat, amelyek teljesen egyedi módon világítottak rá az igére és megértettem, hogy az mit mond Jézusról.' "

Következtetésként, egy kísérlet, ami csak néhány barátot szándékozott segíteni, ma már több millió embernek segít jobban megérteni a Bibliát. Jon Collins azt mondta, "az egyik oldalról úgy gondoljuk, hogy Isten az, aki segít az embernek úgy látni a Bibliát, mint az élete nagyon fontos részét. A másik oldalról pedig, ami a mi feladatunk, hogy segítsünk az embereknek látni a Bibliát a teológia paradigmáján keresztül, hogy tudják értékelni az igét, azt, ahogyan meg lett alkotva, és a történet végén találkozzanak Jézussal."