A CSAPAT, AMI DACOL AZ ISKOLASZÉKKEL, A MECCS UTÁN TART KÖZÖS IMÁT

Miután egy Tennessee állambeli iskolatanács megtiltotta a tanároknak és az edzőknek, hogy a diákokkal együtt imádkozzanak, az Upperman középiskolai futballcsapat tagjai és szüleik magukra vállalták, hogy átírják a forgatókönyvet.



A múlt héten a Putnam megyei iskolák vezetősége (később: PCS) tájékoztatta a munkatársakat, hogy többé nem vezethetnek imát a diákoknak, és nem vehetnek részt a diákok által vezetett imában. A döntést az Americans United for Separation of Church and State (Amerikaiak az Egyház és az állam szétválasztásáért) nevű szervezet levelére reagálva hozták meg. A csoport szerint a Cookeville-i és az Upperman-i középiskolában többször is láttak játék utáni imádkozást és igehirdetést.

Az iskolaszék ügyvédjével folytatott konzultációt követően a PCS szóvivője hangsúlyozta, hogy az imát vagy a prozelitizmust tiltó ítélkezési gyakorlat "egyértelmű", és megjegyezte: "A bíróságok következetesen kimondták, hogy az imát és a prozelitizmust nem támogathatják az iskolák vagy az iskolai személyzet". A PCS ügyvédje arra is felszólította a szervezőket, hogy az iskolák által szponzorált rendezvényeken szerezzenek érvényt az imával kapcsolatos irányelveknek.

A FOX 17 News-nak adott nyilatkozatában a kerület elismerte "az ima fontosságát diákjaink, tanáraink és munkatársaink életében", és azt mondta, hogy a szervezők "támogatják a diákok jogát, hogy részt vegyenek és spontán imákat vezessenek".

A futballcsapat tagjai és szüleik magukra vállalták, hogy átírják a forgatókönyvet


"Ez a jog védett és továbbra is védve lesz" - tette hozzá a szóvivő. "Azt is megértjük, hogy a tantestület és a személyzet tagjai nem vezethetik a diákok által vezetett spontán imákat, és nem vehetnek részt azokban". Az iskolaszék döntése, miszerint az összes alkalmazottat eltiltja a diákok által vezetett imától,

hitbuzgalmi mozgalmat indított el a kerületi diákok és szülők körében, akik azóta úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik az ügyet.

Az egyik szülő, Dustin Whitefield a FOX 17 Newsnak elmondta, hogy a szülők a múlt pénteki Upperman High és Stone Memorial focimeccs után imádságban vezették volna a gyerekeiket. "Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy állami iskola, de a játékosok számára mindig is fakultatív volt az imádkozás, és ez egy önkéntes esemény volt. Azoknak a játékosoknak, akik továbbra is imádkozni akarnak, ezt saját maguknak kell megtenniük" - közölte Whitefield.

Elmondta, hogy a szülők a támogatásuk jeleként csatlakoznak majd azokhoz a játékosokhoz és szurkolókhoz, akik úgy döntenek, hogy a meccs után imádkoznak. "Összefogunk, és távolról körbevesszük őket a védelem és a szolidaritás jeleként, amikor úgy döntenek, hogy folytatják az imádkozást" - folytatta Whitefield. "Ez egy szülők által vezetett esemény! Arra bátorítunk mindenkit, aki szeretné kifejezni a támogatását, hogy csatlakozzon hozzánk".