BÍRÓSÁG ELŐTT A BIBLIAI TANÍTÁSOKAT HIRDETŐ EGYHÁZFŐ ÉS POLITIKUS

Egy finn egyházfő és egy finn politikus kellett bíróság elé álljon, mivel azt állították, hogy Finnországban a kereszténységet kiszorította a szekularizmus, vagyis eltűnőben a hit és a vallás az országban. Állításuk szerint emiatt lehetséges az, hogy mára Finnországban nem lehetséges a Bibliában lévő tanítások nyilvános hirdetése.



Juhana Pohjola püspököt gyűlöletbeszéddel és uszítással, valamint az LMBTQ lakosság méltóságának és egyenjogúságának megsértésével vádolják. Nemrég azt mondta, hogy a finn kereszténység bukását a nyugati társadalmakban több mint 50 évvel ezelőtt kezdődő kulturális eltolódás okozta.

A 49 éves Pohjola, a Finn Evangélikus Lutheránus Misszió (ELMDF) püspöke bibliai igeverseket gyűjtött össze a szexualitásról, majd együttműködésben Päivi Räsänen politikussal megjelentették a 'Nővé és férfivá teremtette őket – a homoszexualitás jelenségről' című könyvüket, melyben az emberiség keresztény szerepéről és létéről, illetve a nemi identitésról írtak részletesen. A könyv miatt az ELMDF gyülekezet vezetőjét is felelősségre vonják az abban megjelent vallási tanok miatt. A finn főügyészség embercsoport elleni izgatás miatt emelt vádat a püspök ellen.

A püspök és a politikus tárgyalása idén januárban kezdődött
Pohjola elmondta, hogy országának a középkor óta nagy keresztény hagyománya van: "A finn zászlón – a többi skandináv országhoz hasonlóan – kereszt van, a közös keresztény örökség jeleként!" – mondta. De 1970 körül az evangélikus egyház nagy részében elmozdulás következett be, ami a vallás elhalásához, vagyis szekularizmushoz vezetett.

"A kulturális és szexuális forradalommal, az individualizmus felemelkedésével és az egy és örök Krisztusi igazság elnyomásával kapcsolatos kritikát fogalmaztunk meg!" – mondta a püspök. "A korábbi evangélikus egyház többsége hitt és hithű volt, azonban mára a modernizálódás és a hitnélküliség irányában mozdult el."

Juhana Pohjola püspök, és Päivi Räsänen politikus


A végső viták során Pohjola védőügyvédjei tagadták az ellene felhozott vádakat. Bírálták az ügyészséget, amiért nem indokolta alaposan vádjait. Mivel az ügyészek elmulasztották a vádemelés bizonyítékait közölni, így a vádlottaknak nem sok lehetőségük maradt arra, hogy védekezzenek – írja az egyházmegye honlapja. Pohjola elmondta: "Úgy tűnik, az ügyész elsődleges vádja az, hogy nyilvánosan nem tanítható a Biblia, és hogy a vallásszabadság nem ad engedélyt az egyes tanítások széleskörű kinyilvánítására, ami tulajdonképpen hátrányos megkülönböztetésnek minősül. Eszerint a felfogás szerint a házasságról, a szexualitásról, a bűnről és a kegyelemről szóló bibliai tanításokat az ügyészség szerint nem lehet nyilvánosan hirdetni. Ez a vallásszabadság elleni támadás."

Pohjola az nyilatkozta, hogy mély aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a bírósági eljárás milyen következményekkel járhat az egyes keresztények életében Finnországban.

A keresztény vezetőt különösen az cenzúra aggasztja
"Nem annyira a bírósági per kimenetelétől tartok, hanem attól az erős jelzéstől, amelyet ez a megpróbáltatás sokaknak üzen: hallgassunk!" - mondta a püspök.

"Félek a cenzúrától és a megfélemlítéstől."

Pohjola azt mondta, hisz a magukat homoszexuálisnak vallók Isten adta méltóságában, értékében és emberi jogaiban, de kitart a bibliai meggyőződés mellett, hogy az azonos neműek cselekedetei bűnösek, és nincsenek összhangban az igazsággal.

Räsänen ellen 2019 óta folyik nyomozás, három rendbeli gyűlöletbeszéd miatt, és két év börtönbüntetésre számíthat. Az egyik dolog, amely miatt támadásoknak van kitéve, hogy 2019. június 17-i posztjában a Róma 1:24-27-et idézte, amely szerinte a homoszexualitást bűnként fogalmazza meg. Räsänen tavaly azt nyilatkozta, úgy véli, hogy az ellene felhozott vádak elkerülhetetlenül befolyásolják azt, hogy egy személy Finnországban szabadon kifejezheti-e a bibliai meggyőződését.

Chip Roy amerikai képviselő és Tony Perkins, a Családkutatási Tanács elnöke írt Pohjola és Räsänen peréről, és arról, hogy mit jelenthet az amerikaiak számára a nyugati országokban a radikális szekularizmus gyors terjedése. "Politikusként Räsänennek minden joga meg kell legyen ahhoz, hogy kényes témákról vitába bocsátkozzon anélkül, hogy büntetőjogi felelősségre vonnák. Keresztény lelkészként pedig Pohjola püspöknek pedig joga van ahhoz, hogy szabadon kiadjon bibliai világnézetet megfogalmazó röpiratokat a börtönbüntetés lehetőségének felmerülése nélkül – akárcsak minden állampolgárnak, hivatásától és élethivatásától függetlenül" - írta Roy és Perkins.

"Évek óta sokan figyelmeztettek arra, hogy a nyugati kormányokat utolérte a radikális szekularizmus, amelyet a kereszténység megvetése vezérel. Ez egy nagyon kockázatos és ingoványos terep. Óvakodni kellene ettől." - mondta Chip Roy. Roy és Perkins azonban figyelmeztetett, hogy ez nem csak a finn nép saját problémája, hanem minden amerikai és európai számára is figyelmeztető jelzés kell, hogy legyen.

"A finnországi eseményeknek hangos kürtszóként kell szolgálniuk azok számára, akik még mindig a szabadság teljes biztosításában és a kereszténység saját képünkre formálásában, valamint modernizálásában látják a jövőt. A vallásszabadság és a szólásszabadság alapvető jogait világszerte támadások érik. Amikor ilyen kirívó támadások történnek egy olyan nyugati demokráciában, mint Finnország, nagy horderejű személyiségek ellen, akkor kötelességünk riadót fújni és a védelmükre kelni." - írták.