A GYÓGYÍTÓ HIT

Azok a páciensek, akik hisznek Istenben, rövid távon számottevőbb javulásra számíthatnak a pszichiátriai kezelés során, és összességében jobb eredményről számolnak be - állítja a Harvard Egyetem orvosi karának friss tanulmánya.



A kutatók Dr. David Rosmarin vezetésével 159 olyan beteget vizsgáltak két héten át, akiket a belmonti McLean Kórházban kezeltek különböző pszichiátriai kórképek miatt, beleértve a depressziót és a szorongást. A résztvevőknek egytől ötig terjedő skálán pontozniuk kellett istenhitük erősségét, valamint a terápia sikerességével szembeni elvárásaikat. A vizsgálati periódus elején és végén a szakértők mindegyiküknél meghatározták a depresszió és a szorongás súlyosságát, valamint az önbántalmazásra való hajlamot.

Kiderült, hogy akik "enyhénél" erősebb hitről számoltak be, kétszer nagyobb valószínűséggel reagáltak pozitívan a kezelésre. A jobb eredmények mellett pedig nyilvánvalóvá vált, hogy az említettek elvárásai nagyobbak a terápiával szemben, tehát reálisabbnak látják saját gyógyulásukat. "Az istenhit elősegíti a kezelés sikerességében való hitet" - összegezte Dr. Rosmarin, aki hangsúlyozta: a vizsgálat nem ok-okozati összefüggést bizonyít, de egyértelművé teszi, hogy a spirituális beállítottságú emberek valahogy egészségesebb mentalitásúak a többieknél.

"Ha valaki képes saját magán kívül álló tényezőket figyelembe venni, akkor mindenre jobban reagál. Nincs ebben semmi meglepő" - tette hozzá Christina Puchalski, a George Washington Spiritualitás és Egészségkutató Intézet alapítója és vezetője. "A spiritualitás fogalma meglehetősen tág. Nemcsak vallást, vagy magasabb rendű hatalomban való hitet jelenthet. A külvilághoz való kötődés, a remény, a koherencia is a része" - tette hozzá.

Jelen kutatás ugyan nem állapít meg speciális összefüggést a spiritualitás egyes változatai és a különböző pszichiátriai betegségek között, mégis fölhívja a figyelmet arra, hogy a hit fontos szerepet játszhat a terápiában. "Zavarba ejtő, milyen keveset tudunk a páciensek spiritualitásáról, és arról, hogyan álljunk a témához, pedig igen lényeges volna" - magyarázta Dr. Rosmarin, aki további kutatásokat tervez a témában.


Ezt is ajánljuk


Egy tizenhét éves keresztény lány elbűvöli
az American Idol zsűrijét

Jennifer Jeffries, egy végzős középiskolai tanuló, lenyűgözte az American Idol zsűrijét egy saját maga által írt énekkel, ami a bűnnel való harcáról és az Istennel való kapcsolatáról szól.