EGY ISTENTŐL MEGÁLDOTT FILM KÉSZÍTÉSÉNEK FOLYAMATA

Hat év után az Egyszülött Fia című film végül elkészült. Az elhúzódó folyamat egyik oka, hogy a film írója és rendezője, David Helling nem találta a megfelelő színészt a főszerepre.



A utahi Provóban található Angel Studióban az utómunkálatok elvégzése közben adott interjúban Helling elmesélte, hogy Ábrahám szerepére a libanoni színész, Nicolas Mouawad kiválasztása isteni ihletésű döntés volt, mely bizonyítéka volt annak is, hogy a film elkészítése is az Úr akarata volt.

"Több mint 1700 jelentkezőt hallgattam meg Ábrahám szerepére, de senki sem felelt meg, senkinél nem éreztem, hogy őt kellene választanom." – mondta Helling a film szereposztásáról. Az alkotás Ábrahám és Izsák ószövetségi, Mózes I. könyvének 22. fejezetében található történetét meséli el. A rendező felidézte, hogy az Egyszülött Fia producere, Roman Medjanov válaszút elé állította Hellinget és kijelentette, hogy ha nem talál színészt Ábrahám szerepére, akkor a munkálatokat el kell halasztani, ami filmes szakmában egyet jelent azzal, hogy a film nem is fog megvalósulni.

Helling azonnal az Úr elé vitte a problémáját imádságban.

"Atyám! Te tudod, ki volt Ábrahám és milyennek teremtetted. A Te csodálatos alkotásod volt ő is! Te tudod azt is, hogy kinek kellene őt alakítania. Kérlek, mutasd meg, ki az a személy!" - emlékezett vissza imádságára a rendező. Helling az imát követően késztetést érzett, hogy újra keresni kezdje a megfelelő színészt. Ismét átnézte azokat az oldalakat, amiket már korábban ezerszer megnézett. Ekkor talált rá a sikeres közel-keleti színész, Mouawad IMDb oldalára, amelyet a színész előző nap hozott létre. A férfi korábban sosem játszott angol szerepet.

Ábrahám szerepére a libanoni színész, Nicolas Mouawad kiválasztása isteni ihletésű döntés volt


Miután Helling rátalált Mouawad oldalára, elküldött neki egy jelenetet felolvasásra. A rendező a visszakapott videót meghallgatva azt érezte, hogy pontosan úgy mondta el a színész szöveget, amilyennek elképzelte, amikor a forgatókönyvet írta. "Az intonációk, a beszédének szünetei, még a gesztikulációi és a kézmozdulatai is! Minden pontosan olyan volt, mint amilyennek elképzeltem, mikor írtam! Ilyen, amikor az Úr munkálkodik valamin! Ilyen, amikor Ő megáldja a folyamatot. Valahogy minden a helyére kerül és összeáll az egész. És megjelenik az ember szívében egy mérhetetlen hála, mert tudja, hogy a saját erejéből ezt nem tudta volna elérni." A keresztény Mouawad "gyönyörűnek" jellemezte a filmhez fűződő kapcsolatát.

A film 250 000 dolláros költségvetésből készült, húsvéti bemutatóját követő első hétvégén pedig máris rekord összegű, több mint 11 millió dolláros bevételt hozott. Hellinget először az iraki sivatagban eltöltött katonai évek alatt ihlette meg a forgatókönyv megírása, ahol az Úr a szívére helyezte Ábrahám és Izsák történetét. Az elmúlt hat évet azzal töltötte, hogy az ószövetségi beszámolót a filmvászonra vigye úgy, hogy a film hű maradjon a Bibliához. A filmkészítő szívében a Példabeszédek 9:10 verse élt, amelyben Salamon ezt írta:

"A bölcsesség kezdete az ÚRnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet."

"Mindig ezzel az igeverssel kezdtem az imádságomat, amikor azért könyörögtem, hogy megfelelően tudjam filmre vinni ezt a bibliai történetet. Kértem az Urat, hogy irányítson, vezessen és ne a saját elmémre, képzeletemre támaszkodva írjam meg a forgatókönyvet. Minden mondatot megvizsgáltam a Szentírás tükrében. Amikor jöttek a mondatok, akkor elsőként mindig összevetettem a Bibliában találtakkal." - mesélte Helling.

Helling elismerte, hogy kezdetben nehéz volt letennie és elengednie a saját elképzeléseit. Nagy küzdelmet jelentett számára alázattal végig vinnie ezt a munkát és szem előtt tartania, hogy az Úr akarata szerint kell cselekednie. "De mindig van egy pont, amikor elengeded és megnyugszol az Úr mindenható akaratában. Keresd Őt, valldd meg neki bűneidet, és próbálj meg minél jobban engedelmességben élni. Akkor megnyugodhatsz abban a bizonyosságban, hogy Ő vezetni fog téged és soha el nem hagy!"