ÍGY LÁTJÁK ISTENT A KERESZTÉNYEK

Egy kutatási tanulmány megállapította, hogy a keresztények többsége Istent,
egy fiatal fehér férfiként képzeli el.



A tanulmány Észak-Karolinai Egyetem pszichológusaitól származott és több, mint 500 amerikai embert analizált. "Michelangelótól Monty Pythonig a népi illusztrációk következetesen Istent egy idős, fehér szakállú kaukázusi emberként ábrázolták," írták a kutatók tanulmányukban. Az eredmények azt mutatták, hogy – 300 férfi és 181 nő – inkább egy kedvesebb és fiatalabb leírást készített Istenről, több száz választás közül.

"Ezek az eredmények együttesen festenek egy képet egy amerikai Istenről, aki nem hasonlít a szentírási vagy történelmi ábrázolásra, " írták a kutatók. A modern amerikai Isten arca kedvesebb és megközelíthetőbb volt, mint a Sixtus-kápolna Istene, ami talán a 16. századi kulturális szempontokat tükrözi a mai napig." A válaszadók 26 százaléka fekete, míg 74 százaléka kaukázusi (fehér ember) volt.

A keresztények többsége Istent, egy fiatal fehér férfiként képzeli el


"Még néhány fekete amerikai is fehérként írta le Istent…csillogó szemekkel." mondta Kurt Gray professzor, a tanulmány vezető szerzője. "Azt hiszem ez azért van, mert évezredek óta arra késztették a keresztényeket, hogy Istent egy fehér férfiként lássák," mondta Gray. "Ez manapság egy kicsit változik, de az egyházi hierarchiák még mindig főként férfiak és főként fehérek. A katolikus egyházban például a pápa férfi és a papok még mindig csak férfiak."

Szintén a tanulmány szerint, a konzervatívok nagyobb valószínűséggel látták Istent fehérnek és erőteljesnek, míg a liberálisok fiatalnak és szeretőnek képzelték Őt el.

"Múltbeli kutatások arra is rávilágítottak, hogy a konzervatívok sokkal motiváltabbak a liberálisoknál arra, hogy egy rendezettebb társadalomban éljenek, amelyet egy hatalmas Isten szabályoz," mondta Joshua Conrad Jackson, a tanulmány vezető szerzője a UNC honlapján." Másfelől a liberálisok motiváltabbak toleráns társadalomban élni, amit egy szerető Isten jobban szabályozhat. "


Ezt is ajánljuk


Egy tizenhét éves keresztény lány elbűvöli
az American Idol zsűrijét

Jennifer Jeffries, egy végzős középiskolai tanuló, lenyűgözte az American Idol zsűrijét egy saját maga által írt énekkel, ami a bűnnel való harcáról és az Istennel való kapcsolatáról szól.