JÉZUS, MINT LENGYEL KIRÁLY?

Egy igen érdekes dolog történt november végén: Lengyelország Jézus Krisztust tiszteletbeli királlyá választotta.



Már tíz éve is indult ehhez hasonló politikai kezdeményezés, amelynek támogatói egy lengyel apáca, az 1944-ben meghalt Rozalia Celakówna állítólagos látomására hivatkoznak. A történet szerint Krisztus azt mondta neki, hogy az ő királlyá koronázása a lengyel üdvösség feltétele. Ennek megfelelően még 2006-ban beadtak egy hasonló kezdeményezést a Szejmbe, ez sikertelennek bizonyult, sőt ettől eleinte az egyházi vezetés is elzárkózott. Most, hogy a Jog és Igazságosság újból kormányra jutott, elhárult a politikai akadály, sőt a lengyel püspöki kar korábbi állásfoglalásával ellentétben most már úgy nyilatkozott: nincsen a koronázásnak teológiai akadálya.

Vajon valóban Istentől származott volna e kijelentés? Aligha. Azért ez igen érdekes dolog, hogy ez mind egyházi, mind állami szinten végigment. Egyrészt tényleg elhiszik, hogy ettől valamilyen módon Isten kegyében ott vannak? Hogy a lengyel nép üdvössége múlik ezen? Ugye, hogy ez milyen érdekesen hangzik? Jézus Krisztust a zsidók is szerették volna királyuknak, Ő azonban ekkor hamar elment, elhatárolódva ezektől az elvárásoktól. Hiszen ő nem földi hatalmat akart állítani, és az ő királysága nem e világból való.

"Az én királyságom nem e világból való." (János 18:36r)

Forrás, részben: kozep-europa.mandiner.hu

Ezt is ajánljuk


Egy tizenhét éves keresztény lány elbűvöli
az American Idol zsűrijét

Jennifer Jeffries, egy végzős középiskolai tanuló, lenyűgözte az American Idol zsűrijét egy saját maga által írt énekkel, ami a bűnnel való harcáról és az Istennel való kapcsolatáról szól.