FELÚJÍTJÁK JÉZUS SÍRJÁT

A sírhely szerkezete és márványtömbjei alaposan tönkrementek, már évtizedek óta egy vasból készült támasztószerkezet tartja meg a bazilika belsejében lévő, több méter magas márványból épített szentélyt, amelyet azon hely fölé emeltek, ahol a hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus Krisztus testét egy sziklasírban elhelyezték.



A görög ortodoxok, az örmény egyház és a római katolikus ferences rend közösen végzi el a helyreállítást, amelyet a görög kormány és magánadományok is segítenek.

Március elején Athénban konferenciát rendeztek a felújításról, ahol a szentélyt felmérő több görög tudós is ismertette véleményét az építmény állapotáról. Szerintük a márványépület romlásához legnagyobb mértékben a nedvesség, a nagyszámú látogató járult hozzá, de káros hatása van az égő gyertyáknak is, amelyek olaj- és faggyúlerakódásokat okoznak.

A helyreállítás 2017 elején fejeződik be. A munkálatok idején folyamatosan nyitva lesz és látogatható marad

a kereszténység egyik legfontosabb zarándokhelye.

Az első templomot Jézus sírhelye fölé I. (Nagy) Konstantin császár emeltette a negyedik század elején. Ezt az évezredek során többször lerombolták majd újjáépítették. A jelenlegi márvány szentélyt 1809 és 1810 között húzták fel török-barokk stílusban a bazilika hatalmas kupolája alá egy tűzvész követően, amely az egész hatalmas épületnek súlyos károkat okozott.

Noha a bazilika belsejében lévő szentély az építészek szerint statikailag eleve sérülékeny volt, mégis kiállta az idők próbáját, és még az 1927-es Richter-skála szerinti 6,2-es erejű földrengésben sem omlott össze.


Ezt is ajánljuk


Egy tizenhét éves keresztény lány elbűvöli
az American Idol zsűrijét

Jennifer Jeffries, egy végzős középiskolai tanuló, lenyűgözte az American Idol zsűrijét egy saját maga által írt énekkel, ami a bűnnel való harcáról és az Istennel való kapcsolatáról szól.