KÍNA A VALLÁSSZABADSÁG MELLETT?

Kína egy vallásszabadságról szóló hivatalos "fehér könyvet" tett közzé még áprilisban, amely garantálja a vallásszabadság "védelmét", mindezt négy nappal a Biblia online értékesítésének blokkolása után.



A Kínai Állami Tanács Információs Irodája sajtóértekezleten ismertette a "Politikák és gyakorlatok a vallásszabadság védelméről" című dokumentumot. Ez azért meglepő, mert ezt megelőzően pár nappal, egy helyi forrás azt állította, hogy nem elérhető és letölthető a Biblia az Amazon online platformon, mely az egyik legnépszerűbb oldal Kínában.

Hasonló tapasztalatokról többen beszámoltak a közösségi médiában, míg mások továbbra is hozzáfértek az online Bibliához. Ezután a zűrzavar után Kínában életbe lépett az új vallásgyakorlásról szóló jogszabály, amely néhány kínai vallási vezető szerint túlzottan megengedő a vallás szabad gyakorlása tekintetében.

Bernardo Cervellera újságíró szerint a "fehér könyv" az első utalás arra, hogy Kína kezd elmozdulni a marxista filozófiától, amely a vallást a nép "ópiumaként" hirdeti, és Kínában ez meghatározó ideológia. A kormány politikai dokumentumán még érezhető ennek a filozófiának a hatása, különösen azon rendelkezéseknél, amelyek szerint "folyamatos iránymutatásra" van szüksége a vallási vezetőknek, hogy a vallások "alkalmazkodni tudjanak a szocialista társadalomhoz".

A vallás "kínai szemléletre történő átformálása" régóta alapvető célja Xi Jinping elnöknek. Kinevezése alatt a vallási élet feletti hatalomgyakorlás jelentősebb lett, ami nagyobb nyomást gyakorolt a keresztényekre, a muzulmánokra és a buddhistákra.

A kormány politikai dokumentumában öt vallást ismer el Kínában, melyeknek összesen 200 millió követője van


A katolikus szóvivő, Eric Lai márciusban azt mondta, hogy a kommunista párt "arra akarja használni a vallást, hogy stabilizálja a hatalmát" – akárcsak más autoriter kormányok, például Oroszország.

A kormány politikai dokumentumában öt vallást ismer el Kínában, melyeknek összesen 200 millió követője van. Ehhez még hozzáadódik a katolikus és református vallás követőinek száma, amely 6 millió és 30 millió. Cervellera szerint azonban ezek a számítások azon hivatalos adatok, melyek a regisztrált közösségeket veszik alapul, míg egyes becslések szerint mégegyszer ugyanannyi keresztény van Kínában nem hivatalos, ún. "földalatti" egyházakban. Egyes felmérések szerint a keresztények száma 2030-ra 247 millióra nő majd, elérve ezzel "a világ legnagyobb gyülekezetének méretét".

Egy kínai forrás azt mondta, hogy "a kereszténységet – ideértve mind a katolikus, mind a protestáns vallást – sokáig ellenőrizte, irányítása alatt tartotta és használta az éppen aktuális hatalom a történelem során, amely egyet jelentett a megfélemlítéssel és az elutasítással mind nyugaton, mind Kínában. Tekinthetjük ezt egy történelmi pillanatnak, amely remélhetőleg hosszútávon a "függetlenséget", "önkontrollt" és "önállóságot" eredményezi majd, mert ezért folynak a harcok, ezért imádkozunk szüntelen."


Ezt is ajánljuk


Egy tizenhét éves keresztény lány elbűvöli
az American Idol zsűrijét

Jennifer Jeffries, egy végzős középiskolai tanuló, lenyűgözte az American Idol zsűrijét egy saját maga által írt énekkel, ami a bűnnel való harcáról és az Istennel való kapcsolatáról szól.