A NOTRE-DAME-I SZÉKESEGYHÁZ KATASZTRÓFÁJA

Lenyűgöző kép készült a párizsi Notre-Dame székesegyház leégett romjai között. A késő esti fényben látszik, hogy a híres aranyoltár keresztje teljesen ép maradt.



A múlt keddi események óta a tűzoltók arról számoltak be, hogy a körülmények ellenére rendkívül sikeresnek mondható a tűz oltása, melynek köszönhetően a XII. századi templom fő épületrésze megmaradt.
A lángok nagy pusztítást végeztek, azonban az embertelen erőfeszítéseknek köszönhetően az értékes belsőépítészeti tárgyakat sikerült kimenekíteni.

Az épen maradt tárgyak között szerepel a Notre-Dame orgonája is, amely a világ egyik legnagyobb és leghíresebb hangszere. Érintetlen maradt a Krisztus által a kereszten viselt töviskorona egy értékes másolata, az aranyozott gyertyatartók, valamint a felbecsülhetetlen értékű műalkotások, melyet "emberi lánc" segítségével vittek ki az épületből.

A tűz, melyet mintegy 500 tűzoltó oltott, egyelőre ismeretlen okból keletkezett, bár feltételezhetően az épület felújításához kapcsolódó munkálatokhoz köthető. A párizsi ügyészség álláspontja szerint a gyújtogatás teljes mértékben kizárható, vélhetően rövidzárlat miatt következett be a káresemény. A tűzeset után több ezer ember fogott össze és ajánlotta fel segítségét. Euró százmilliók érkeztek a történelmi épület helyreállítására. A támogatás mértéke megosztotta a keresztény közösséget.

A késő esti fényben látszik, hogy a híres aranyoltár keresztje teljesen ép maradt


Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO - amelynek székhelye Párizsban található - szintén megígérte, hogy "Franciaország segítségére siet" az ikonikus templom újjáépítésére irányuló erőfeszítések során. 1991-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a templomot. Rengeteg pénzügyi felajánlás érkezett. Francois-Henri Pinault, a francia divatmogul állítólag 100 millió eurót ajánlott fel az épület helyreállítására.

A támogatás és a szolidaritás üzenetei sorra érkeztek mind politikai, mind szellemi világvezetőktől. Emmanuel Macron francia miniszterelnök Twitter üzenetében írta: "Újjáépítjük a Notre Dame-ot. Ez része a francia sorsunknak! Elkötelezett vagyok: egy nemzeti összefogásra irányuló kezdeményezés indul, és ez messze túlmutat majd a határainkon." Justin Welby, Canterbury érsek imádságra szólította fel a keresztényeket, Ferenc pápa pedig a Vatikán nevében is kifejezte szolidaritását.

"Együtt siratom a Notre Dame-ot a franciákkal!" - jegyezte meg Bill Clinton. "50 évvel ezelőtt először látogattam meg először a székesegyházat. Ezt követően egy alkalmat sem hagytam ki, hogy bemenjek a templomba, valahányszor Párizsban jártam."- mondta Clinton. II. Erzsébet királynő egy nyilatkozatot adott ki. "Mélyen megrendített a notre-dame-i székesegyházat tűzesete! Őszinte csodálatomat és tiszteletemt fejezem ki mindazok előtt, akik a baj elhárításában olyan kiváló szolgálatot teljesítettek. Rendkívüli módon csodálom mindazokat, akik életüket kockáztatva igyekeztek megmenteni ezt a fontos nemzeti emlékművet! Gondolataimban és imáimban Franciaországgal vagyok."- állt a királynő nyilatkozatában.


Ezt is ajánljuk


Egy tizenhét éves keresztény lány elbűvöli
az American Idol zsűrijét

Jennifer Jeffries, egy végzős középiskolai tanuló, lenyűgözte az American Idol zsűrijét egy saját maga által írt énekkel, ami a bűnnel való harcáról és az Istennel való kapcsolatáról szól.