A TITOKZATOS KŐSZOBROK TITKAI

A Puerto Rico-ból származó ősi szobrocskákat - melyeket állítólag a tíz izraeli elveszett törzs tagjai készítettek - Haifába szállítják vizsgálatra.



A Puerto Rico-ból származó rejtélyes, kisméretű szobrokból álló gyűjteménynek egyelőre ismeretlen az eredete. Nagy a valószínűsége, hogy az ókorban, Izrael területéről kitelepített 10 elveszett zsidó törzs tagjai készítették. A lelet a fejlett izraeli kutatási technológiának köszönhetően a jövőben jobban megérthetővé, megismerhetővé válik.

A műtárgyakat Izraelbe vitték megvizsgálni a Haifa Egyetem Zinman Régészeti Intézetének Elemző Laboratóriumába, ahol megállapítják, hogy milyen eszközöket használtak azok készítéséhez, valamint milyen technikai fejlettség jellemezte az akkori korszakot, mik voltak a használatos szerszámok. Iris Groman-Yaroslavsky, a laboratórium igazgatója megerősítette, hogy a tárgyakat az ókorban faragták.

"Ez határozottan az egyik legfurcsább és legérdekesebb kutatás és történet, amelyben eddig részt vettem!" - mondta Groman-Yaroslavsky. "A mai napig nem találtunk hasonló faragott, kőből készült tárgyakat. Amerika szerte sok kutató feltételezi, hogy hamisítványokról van szó. Az általunk végzett mikroszkópos vizsgálatok azonban minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a köveket több száz évvel ezelőtt faragták."

Ezen tárgyak megtalálásának története olyan, mint egy Indiana Jones film.

A 19. században egy José María Nazario nevű Puerto-Rico-i szerzetes bemutatta mintegy 800 faragott kőszobor gyűjteményét. Néhány darabnak emberi formája volt, mások művészi vagy rituális tárgyaknak tűntek. A szobrok többsége ismeretlen írásmóddal volt metszve.

Soha azelőtt nem találtak hasonló szobrot vagy művészeti tárgyat ebben az amerikai régióban, és a tárgyak jelölései nem hasonlítottak az aztékok vagy a maják által használt írásképhez.

Nazario azt állította, hogy egy idős nő meghívta őt hegyi kunyhójába, és mesélt egy kincsről, amelyet a családja évszázadok óta őrzött. Azt mondta, hogy részletes utasításokat adott neki a kincs megtalálásához. Nazario követte az utasításokat, és mélyen egy hegy belsejébe haladva végül elért egy nagy kővel borított gödröt, ahogy a nő mondta. A követ elgördítve több száz kisméretű szobrot talált. Úgy gondolta, hogy ezek az Izrael 10 elveszett törzsének tagjai által készített tárgyak.

A Puerto Rico-ból származó rejtélyes, kisméretű szobrokból álló gyűjteménynek egyelőre ismeretlen az eredete


Az évek során a különböző kutatók különféle teóriákat állítottak fel a köveket és a vésett metszeteket illetően. Néhányan azt állították, hogy míg a kövek egy része hiteles, van olyan darabja a gyűjteménynek, melyet a 19. században, a helyi lakosok kovácsoltak az eredeti szobrok iránti nagy érdeklődést látva. Más tudósok azt állították, hogy az összes szobrot maga Nazario hamisította.

2001-ben egy Reniel Rodríguez Ramos, régész tanuló egy tanulmányútja során látta a köveket, majd doktori fokozatának megszerzését követően visszatért a szobrok további vizsgálata céljából.

"Úgy döntöttem, hogy a köveket mindenféle előzetes feltevés nélkül, tiszta lappal indulva fogom tanulmányozni, hogy kizárólag a tények és az eredmények beszéljenek helyettem és az eddigi találgatások helyett!" - mondta Rodríguez, a Puerto Rico-i egyetemi tanár.

Hosszú kutatás után Rodríguez találkozott Groman-Yaroslavsky-val, akivel ugyanarra a megállapításra jutottak: a szobrokat az ókorban faragták.

"A mikroszkóp alatt láthatjuk a kövek felületén a barnás-szürkés felületet, mely erózióra utal, ami jellemzően akkor fordul elő, amikor az elemeket hosszú ideig föld alá temetve tartják vagy a természet pusztításának tettek kitéve." – mondta Rodríguez.

"A tárgyak ásványból készültek, amely eredetileg zöldesfekete volt, ám az erózió a teljes metszetre hatással volt, semmilyen jel nem utal arra, hogy az ásványi kövek felületéhez bárki utólag hozzányúlt volna vagy átdolgozta volna." - magyarázza.

Az elemzés az egyes tárgyak aranyszínű bevonatának maradványaira is kiterjedt, melynek során megerősítést nyert az a hipotézis, miszerint a tárgyakat az ókori istentiszteletek során használták.

Az alakokon a szem és a száj részeit lefedő vörös festék maradványok találhatók. Puerto-Ricoban számos arany- és okkerbánya van, így bizonyíthatóan onnan származnak az alapanyagul és festékül szolgáló ásványok.

A rituális tevékenységhez való kapcsolódás még nyilvánvalóbbá vált, amikor a szobrok arcképeit megvizsgálták. "Az elemek arcfelületét egyértelműen egy szilárd tárggyal ütötték be, mivel az orr és az áll környékén szándékos ütésnyomok láthatók." - mondta az izraeli kutató. Rodríguez folytatja küldetését és a kollekciót egy amerikai ősi írásrendszerek szakértőjével vizsgálja tovább.