GYILKOSSÁG A VALLÁSI VITA UTÁN

Egy 37 éves, négygyermekes apát öltek meg január 2-án, miután részt vett egy keresztény-muszlim vitában Kelet-Ugandában, amelyen végül 13 muszlim fogadta el Krisztust – közölték források.



Ahamada Mafabi a Nakaloke-i, Mbale melletti Sironko kerületi vitáról tért vissza, amikor két motorkerékpáron a dzsihadista jelmondatot kiabáló férfiak: 'Allah Akbar [Isten nagyobb]' üvöltés után lelökte őt a motorjáról, és egy késsel elvágta a torkát. Az őt kísérő keresztények tehetetlenek voltak.

"A muszlimok nyíltan válaszoltak Krisztus befogadására" – utalt a lelkipásztor a támadás előtt lezajlott nyilvános vitára. "A muzulmánok egy csoportja felkiáltott, és azt követelték, hogy Mafabi hagyja el a találkozó területét, mondván: 'Mafabi, hagyd abba azt az istenkáromló kijelentésedet, miszerint Isaszát [Jézust] Istennel egyenlővé teszed, és Isten Fiának nevezed.' "

Az ellenségeskedés láttán a lelkész két keresztényt kért meg, hogy kísérjék Mafabit a Butaleja kerületi otthonába, sajnos hiába. Mafabi feleségét és négy, 3-14 év közötti gyermekét hagyta hátra, akiket el is kellett költöztetni – mondta a lelkész.

Egy 37 éves, négygyermekes apát öltek meg, miután részt vett egy keresztény-muszlim vitában Kelet-Ugandában


Mafabi 2020 decemberében hagyta el az iszlámot, hogy hitét Krisztusban helyezze, miután többször is meglátogatta a lelkészt a Butaleja kerület egyik falujában. Kezdetben a lelkész szállásolta el, hogy megvédje a megtérésével felzaklatott iszlamistáktól, később pedig egyháza máshol bérelt neki házat.

Az iszlámot és a kereszténységet is jól ismerő Mafabi segített a lelkésznek keresztény-muszlim viták lebonyolításában 2021 közepétől, és egy év alatt több mint 100 muszlim tért meg Krisztushoz. Mafabi súlyos iszlamista ellenségeskedéssel szembesült, négy merényletet élt túl, illetve a lelkésze is fenyegető SMS-eket kapott. A lelkész feljelentést tett a gyilkosság ügyében, a rendőrség nyomoz. Ez a támadás volt a legutóbbi a Morning Star News által dokumentált ugandai keresztényüldözési esetek közül.

Uganda alkotmánya és más törvényei elvileg biztosítják a vallásszabadságot, beleértve a hit terjesztésének és az egyik hitről a másikra való áttéréshez való jogot. A muszlimok Uganda lakosságának legfeljebb 12 százalékát teszik ki, viszont nagy koncentrációban az ország keleti területein.