AZ EMBEREK VÉLEMÉNYE A TÍZPARANCSOLATRÓL

Egy közelmúltban készített felmérés szerint a britek többsége úgy véli, hogy a Tízparancsolat közül négy már nem aktuális a mai modern társadalomban.



A felmérésben résztvevők 93 százaléka még mindig fontosnak és követendőnek tartja a gyilkosság és a lopás elleni parancsolatokat. A megkérdezettek 87 százaléka úgy véli, hogy a hamis tanúbizonyság elkerülése napjainkban is aktuális, 73 százalékuk szerint pedig a házasságtörés elvetéseis igen lényeges a mai napig.

A résztvevők 69 százaléka szerint a szülők tisztelete jelenleg is fontos, 61 százalékuk pedig továbbra is úgy véli, hogy a más javainak, vagyonának irigylése a mai társadalomban is kerülendő. A fentieken túli négy parancsolatot azonban a megkérdezettek többsége már nem tartja aktuálisnak és követendőnek.

A mai átlagember számára a Tízparancsolat szelektálva elfogadható


Mindössze 31 százalék véli úgy, hogy a bálványimádás elkerülése még mindig fontos lenne, 23 százalékuk mondta azt, hogy Isten nevének hiábavaló "használata" elavult parancsnak számít. Már csak 20 százalék tartózkodik idegen istenek imádatától és mindössze 19 százalék hisz abban, hogy a szombatot, vagyis az ünnepnapot meg kellene szentelnünk.

Érdekes, hogy pont azok a parancsolatok váltak kevésbé fontossá az emberek számára, amelyek leginkább az Istenhez kapcsolódnak, a Vele való kapcsolat alapjait jelentik.

"Az a négy parancsolat, amely a britek szerint már elavultnak tekinthető, leginkább a különböző vallásokhoz kapcsolódónak. Ezért sem meglepő, hogy ezen a parancsolatok vonatkozásában különbözik leginkább a keresztények és a nem hitben járóemberek véleménye." - mondta a felmérés vezetője.