MEMORY BANDA FELSZÓLAL A GYERMEKHÁZASSÁGOK ELLEN

A legtöbb tinédzser azzal tölti idejét, hogy elmegy egy foci meccsre, találkozik a barátokkal, elvégzi a házi feladatát. Memory Banda, csupán 13 évesen teljesen mással szembesült: a gyermekházasság borzalmaival.



Banda Malawiból származik, ahol a lányok 50 százalékát férjhez adják 18 éves kor előtt. Nem gimnazista szerelmesek közötti házasságról van szó. Legtöbb esetben a férfi kétszer, vagy akár háromszor idősebb a lánynál.

Banda szerint, a gyermekházasság Malawi legtraumatizálóbb hagyománya.

Banda elmondja, hogy azokat a lányokat, akik betöltik a 10-11 életévet, elhurcolják egy 'beavató táborba'. A táborban sok mindenre megtanítják őket, például arra, hogy hogyan szerezzenek örömöt egy férfinak. Az egyik nap, amit 'nagyon különleges napnak' hívnak, egy férfit bérelnek fel a közösségükből, akit azért fizetnek, hogy közösüljön minden fiatal lánnyal. Megerőszakolja őket.

A lányok nagy többségét férjhez adják majdnem azonnal. Mások teherbe esnek és emiatt kizárják őket az iskolából. 'Azoknak, akiket kizárnak az iskolából, egyetlenegy lehetőségük marad: a házasság,' magyarázza Banda.

Banda Malawiból származik, ahol a lányok 50 százalékát férjhez adják 18 éves kor előtt


A gyermekházasság valósága szívszaggató, elrabolja a fiatal lányok ártatlanságát és gyermekkorát. "Nagy szükség van arra hogy felszólaljak," mondta Banda, aki első kézből tapasztalta meg mindezt.

"A dolgok akkor változtak számomra, amikor láttam a családomban létrejött gyermekházasságokat. Az unokatestvéreim, a testvérem, a közeli ismerőseim, az iskolatársaim, mind így mentek férjhez. Amikor a saját családomban történt, akkor láttam meg csak igazán, hogy milyen fájdalmas annak, aki megtapasztalja."

Banda, aki most 19 éves, sikerült kiszabadulnia ebből az ördögi körből. A húga nem volt ilyen szerencsés. Mercy egy 'bevezető szertartás' keretén belül esett teherbe. Ezzel a szertartással készítik fel a nőket a házasságra. Mercyt arra kényszerítették, hogy feleségül menjen ahhoz a férfihoz aki teherbe ejtette, de a házassága nem volt tartós. A következő házassága sem. Mercynek, 16 évesen, immár három gyermeke van és nagyon kevés elvégzett osztálya.

Banda elhatározta, hogy felszólal és kiáll azért, hogy a Malawiban élő fiatal lányok élete megváltozzon. Ezért csatlakozott a Girl Empowerment Networkhoz, egy Malawi-i szervezethez, ami az igazságtalan afrikai hagyományoktól védi a fiatal lányokat. A Rise Up-al és más női vezetővel együttműködve, Band meggyőzött 60 állami vezetőt hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyek lányok ezreit védik meg attól, hogy belekényszerítsék őket a gyermekházasságba. Banda üzenete a következő volt:

"mi oktatást akarunk és nem azt, hogy 11 évesen férjhez menjünk."

Banda kitartása még több gyermekházasság elleni törvény meghozatalához vezetett Malawiban. 2018 februárjában, Malawi betiltotta az összes gyermekházasságot, megvédeve több mint 4 millió lányt.

"Szeretném látni a világ minden táján, hogy a lányok oktatásban részesülnek, azt, hogy támogatva vannak és egyenlő esélyekkel indulhatnak. Remélem, hogy a lányok világszerte képesek lesznek egy hangon felszólalni, kiállni a jogaikért és elérni az álmaikat együttes erővel," mondta Banda.