ERŐSZAK ÉS DISZKRIMINÁCIÓ SRI LANKÁN

Fokozódtak a keresztényekkel szembeni támadások Srí Lankán a hindu szélsőségesek és a hosszú ideje tartó agresszív buddhisták miatt.



"A közelmúltban számos incidensről számoltak be az érintettek, melyek száma hónapról hónapra növekszik." - nyilatkozta a Sri Lankai Nemzeti Keresztény Evangéliumi Szövetség (NCEASL) ügyvédje. Az NCEASL 2018. január és szeptember között 67 keresztényeket érintő incidensről tud Srí Lanka területén, amely kimagasló szám az elmúlt évekhez képest. A legjellemzőbb a keresztényekkel szembeni erőszak és az élet elleni fenyegetés volt, de előfordult diszkrimináció, gyülekezeti helyek bezáratása, megfélemlítés, hamis vád is.

Srí Lanka lakosságának mintegy 70 százaléka buddhista és 13 százaléka hindu.

"A vallási közösségek összefogtak. A csoportos támadások fordulnak elő a legtöbbször a keresztények ellen. Tanúi vagyunk, hogy a közösségeket folyamatosan hergelik a keresztények ellen." - mondta egy keresztény jogvédő." A szélsőség csoportok közösségeket befolyásolnak és erőszakos fellépésre buzdítják az embereket a keresztény hívők és a gyülekezeti helyek ellen."

Fokozódtak a keresztényekkel szembeni támadások Srí Lankán


A legutóbb egy ilyen szélsőséges csoport tüntetett a helyi gyülekezeti terem bezárásáért, majd végül a templomot felgyújtották, a lelkészt és családját pedig halálosan megfenyegették. Gyakran zaklatják és szidalmazzák a nőket a gyülekezetben. A lelkészeket és családjaikat követik, kövekkel dobálják meg, sokszor rendőrt kell hívjanak védelmük érdekében.

2018. szeptemberében mintegy 500 buddhista követelte a keresztények templomainak bezárását és a városból való kitiltásukat. A buddhisták támadásai leginkább a déli tartományokban jellemzők, míg az északi és keleti részen a hinduk vannak többségben.

"A keleti tartományban nagy befolyással bírnak a hindu szélsőséges csoportok, mint például az RSS [Rashtriya Swayamsevak Sangh]. " - mondta az ügyvéd. "A hindu szélsőséges csoportok gyűlöletet és megosztottságot szítanak, és erőszakos megmozdulásokat szerveznek." Az NCEASL segítségével az áldozatok feljelentést tudnak tenni, független bíróságok tárgyalják ügyeiket."

"Korábban előfordult, hogy a keresztények ügyeiben diszkriminatív ítélet született." - mondta az ügyvéd. "Ezekben az esetekben a keresztényeknek nem volt más választása, mint hogy elfogadják az ítéletet. Egyes bírók nem mernek a vallásszabadság kérdésében jogszerű ítéletet hozni, mert nem akarnak precedenst teremteni, és gyakran arra kényszerítik a keresztényeket, hogy a bíróságon kívül rendezzék ügyeiket." Srí Lanka 44. helyen szerepel a keresztényeket üldöző országok között. Imádkozzunk az ottélő keresztényekért!