|

Utoljára módosítva: 2017. 12. 13.
A JÉZUS FELESÉGÉT EMLÍTŐ PAPÍRUSZ.

A Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano hamisnak nevezte azt a papirusztöredéket, amelynek kopt nyelvű szövege Jézus állítólagos feleségére tesz utalást.
"Mindenképpen hamisítvány" – írta Gian Maria Vian történész, a L'Osservatore Romano főszerkesztője a Rómában szeptember 18-án, a kopt tanulmányok 10. nemzetközi konferenciáján bemutatott papiruszdarabról. Alberto Camplani, a római La Sapienza egyetemen a kereszténység történetét tanító professzor, a nemzetközi konferencia szervezője Elsodort papirusz címmel írt szakmai kommentárt.

Camplani szerint a tudományos kongresszus számára egyáltalán nem volt furcsa, hogy a kopt szövegben Jézus feleségnek nevezte a Mária nevű nőalakot, bár Camplani szerint a kifejezést asszonynak és nőnek is lehet értelmezni. Camplani szerint a furcsa csak az volt, hogy a felfedezés azonnali sajtónyilvánosságot kapott, "a tudomány helyett a botránykeltést részesítve előnyben". Az olasz professzor hangsúlyozta, hogy a papirusz nem régészeti ásatásról származó lelet, hanem a műkincspiacról érkezett, ezért "elővigyázatossággal kell megvizsgálni hitelességét".


A 4. századi papiruszt Karen King, a Harvard egyetem professzora, a kereszténység történetének szakértője elsőként az amerikai sajtónak mutatta be. A forrást a Rómában rendezett nemzetközi konferencián is ismertette, ahol több kollégája is megkérdőjelezte a papirusz hitelességét. King a Harvard Theological Review című folyóiratában készült publikálni kutatása eredményeit, de az egyetem bejelentette, hogy egyelőre nem közli a tanulmányt, mert újabb bizonyítékokra van szükség a papirusz eredetiségét illetően.

Értékelés: 5.8/10 (25 szavazat alapján)

Forrás: index.hu
Szeretném támogatni a nicelife küldetését!

Ezeket olvastad már?

MEGTALÁLTÁK DÁVID KIRÁLY VÁROSÁT

MEGTALÁLTÁK A HÁZAT, AHOL JÉZUS FELNŐTT

TUTANKHAMON, VÉLETLENEK ÉS BIBLIA


HIRDETÉS HELYE:

Ne maradj le semmiről! Kedveld facebook oldalunkat: